Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

U školskim klupama šesnaest prvašića više nego prošle godine

Prvi dan škole
1/2
Foto: Zaprešić
Nabava udžbenika financirana je sredstvima državnog proračuna, a sredstva u iznosu od 134.314,39 eura za nabavu drugog obrazovnog materijala poput radnih bilježnica osigurao je Grad Zaprešić

Kako bi početak nastavne godine, koja je počela prošli ponedjeljak, i učenicima i roditeljima bio što lakši, Grad Zaprešić i ove se godine pobrinuo za nabavu udžbenika i drugog obrazovnog materijala koji je učenike dočekao u školama prvog nastavnog dana. Ima još novosti u zaprešićkim osnovnim i srednjim školama.

Kartohod grada Zaprešića

Nabava udžbenika financirana je sredstvima državnog proračuna, a sredstva u iznosu od 134.314,39 eura za nabavu drugog obrazovnog materijala, odnosno radnih bilježnica te radnog materijala za tehničku kulturu, osigurao je Grad Zaprešić. Pravo na dodjelu drugog obrazovnog materijala, pod uvjetom da to pravo ne ostvaruju po nekoj drugoj osnovi, imaju svi učenici osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zaprešić, ali i učenici koji polaze osnovne škole drugih osnivača, a imaju prebivalište na području Grada Zaprešića. U povodu prvog nastavnog dana konferenciju za novinare održao je zamjenik gradonačelnika Alan Labus, koji je prije svega svim učenicima poželio ugodnu i uspješnu novu obrazovnu godinu te istaknuo kapitalna ulaganja i financijska sredstva izdvojena za radne materijale za sve učenike osnovnih škola s područja Zaprešića. Tijekom ove godine u zaprešićkim osnovnim školama izvedeni su brojni radovi i nabavljena nova oprema u vrijednosti od 843.327,34 eura, a ukupno je u proračunu osigurano 1,259.762 eura. Tako je u OŠ Antuna Augustinčića nabavljena nova oprema za kuhinju (stroj za mljevenje mesa i rezanje kruha), uredska oprema (jedno računalo i pisač) te projektor sa stalkom i platnom. U Osnovnoj školi Ljudevita Gaja preuređen je prostor odgojno-obrazovne skupine kako bi se omogućilo uvođenje programa produženog stručnog postupka, a tijekom ljetnih praznika nabavljen je i interaktivni ekran, a unutar središnjeg prostora škole na pod je stavljen kartohod grada Zaprešića veličine 6 x 6 metara.

Osnovna škola Kupljenovo promijenila je naziv u Osnovna škola Maksimilijana Vanke, a tamo je izrađena nova elektromreža za potrebe izmještanja informatičke učionice u drugi prostor. Pri kraju je energetska obnova PŠ Hruševec Kupljenski, a na krovu Područne škole Pojatno dovršena je sunčana elektrana. U ovoj je nastavnoj godini ukupno 16 prvašića više nego prošle godine. U Osnovnoj školi A. Augustinčića jedan je učenik više, a tamo su prvašići počeli svoj boravak u školi prvog dana u 11.45 sati. U OŠ Lj. Gaja sedam je prvašića više, a oni će svoje prve školske korake učiniti u 12.30. U Osnovnoj školi M. Vanke čak je osam učenika prvih razreda više nego prošle nastavne godine, a tamo su ih u školi primili u 8 sati. Područna škola Jablanovec svoja je vrata prvašićima otvorila u 10.30, izvijestio je Grad. Sve je njih uz udžbenike i radne materijale na stolu dočekao i mali znak pažnje koje im je i ove godine pripremio Grad Zaprešić, a sve kako bi im početak obrazovanja bio što ugodniji i ljepši.

Za instrumente 360.000 eura

Već prvog dana nastave učenici novoosnovane Osnovne glazbene škole Zaprešić ušli su u prostore u sklopu Veleučilišta Baltazar, za čiju je prenamjenu Grad izdvojio 200.000 eura. Mladi glazbenici dobili su dvadesetak prostorija – devet kabinetskih učionica, dvoranu, učionicu za solfeggio, "igraonicu" za glazbeni vrtić, a osiguran je prostor i za zbornicu te sanitetske prostorije. Grad je nabavio i nove instrumente vrijedne 360.000 eura, i to pet klavira i sedam pijanina te instrumente za puhače, gudače, gitare, udaraljke te drugu potrebnu opremu, a u školu je upisano 195 učenika. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju nove osnovne škole kao i priprema dokumentacije za prilagodbu postojećih škola za uvođenje cjelodnevne nastave.

– Sve ovo pokazuje da je Zaprešić uistinu Grad prijatelj djece i da se brine o svojim malim sugrađanima, a osobito o kvaliteti njihova obrazovanja – kažu u Gradu Zaprešiću.

storyeditor/2024-07-19/ZapresicB__2_.jpg U Zaprešiću interaktivni samouslužni kiosk Pomoć građanima od 0 do 24 sata – od kupnje ulaznica do informacija storyeditor/2024-06-28/ZapresicA1__1_.jpg ZAPREŠIĆ Razvoj mladih koji će postati nosioci promjena u europskom društvu storyeditor/2024-06-28/ZapresicB__1_.jpg Grupacija održavanja zelenih površina Luki Sinkoviću priznanje za osobni doprinos u komunalnoj djelatnosti