Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec
sačuvana za budućnost

U Šumarskom institutu uspješno klonirano 185 ivanečkih lipa

1/9
Foto: Grad Ivanec
Najesen ćemo svim građanima Ivanca, koji ih budu željeli zasaditi, ponuditi sadnice lipe. Za svaki klon izdavat će se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica. Razmišljamo i o sadnji parka ivanečkih lipa, poručio je gradonačelnik Batinić

Točno godinu dana nakon što su stručnjaci Hrvatskog šumarskog instituta u suradnji s predstavnicima Grada Ivanca sa stare ivanečke lipe (Tilia platyphyllos Scop.) skupili oko 200 reznica javljeno je da je lipa uspješno klonirana! Samim tim njen originalni genetski zapis ostaje trajno sačuvan. 

Suradnja Ivanca i Hrvatskih voda Dogovoreni radovi na uređenju potoka i kanala u 2020. godini

Što se, dakle, sa sakupljenim reznicama ivanečke lipe događalo kroz proteklih godinu dana?

- U plasteniku su plemke cijepljene na već pripremljene podloge. U svibnju su biljke iz plastenika presađene u lonce, pri čemu je utvrđeno da je uspješno cijepljeno 92,5% biljaka ili 185 komada – izvijestili su iz Instituta.

Lipa je živi svjedok drevne ivanečke povijesti i s razlogom se vjeruje da je svjedočila dolasku vitezova ivanovaca na ove prostore. Potvrđuje to i napis u Varaždinski novostima iz lipnja 1937. godine, u kome se ističe da je ova lipa, prema slavenskom običaju, zasađena početkom 14. stoljeća, kada je ivanečki red svečano preuzeo ivanečki grad.

- Zbog svega ovoga odlučili smo da ivanečku lipu kloniranjem trajno sačuvamo za buduće generacije. Budući da će klonovi za isporuku biti spremni najesen, ponudit ćemo ih svim građanima Ivanca koji ih budu željeli zasaditi. Napominjem da će se za svaki klon izdavati numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica. Razmišljamo i o sadnji parka ivanečkih lipa – poručio je gradonačelnik M. Batinić.

Ivanec Ostvareni planovi za 2019. - sanirana tri klizišta, radovi vrijedni 2,1 milijun kuna

I ono što je posebno važno: Sve mlade lipe nose gene originalnog starog stabla, a to znači da je svaka od njih stara – 600 godina!