Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Rast

U vrtiće upisano 123 djece više nego lani

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL/Ilustracija
Gradska uprava uvela je i naknadu od 2000 kuna koja se isplaćuje za svako novorođenče s područja Grada

Grad Vinkovci ove godine bilježi porast broja upisanih u dječje vrtiće koji djeluju na području Grada. Prema podacima iz gradske uprave ove su godine u vrtiće upisana 123 mališana više nego lani pri čemu je u Dječji vrtić Vinkovci upisano 81 dijete više, a u privatnim vrtićima radi se o povećanju od 42 djece.

KAPITALAN PROJEKT Popovača radi vrtić za 10 milijuna kuna

Komentirajući te brojke, iz Grada Vinkovaca kažu kako je to dijelom zbog pozitivnih trendova u gospodarstvu kao i raznih demografskih mjera koje su gradske vlasti uvele. Jedna od takvih mjera je i naknada od 2000 kuna koja se isplaćuje za svako novorođenče s područja Grada. Uz to proteklih se godina radilo puno i na podizanju kvalitete vrtićkih objekata, gradnji igrališta i sl. Ističu i činjenicu da su Vinkovci za predškolsko obrazovanje u prošloj godini izdvojili 9,5 posto proračuna.

Inače, mjesečna ekonomska cijena vrtića u Vinkovcima po djetetu iznosi 1250 kuna za primarni 10-satni program za djecu vrtićke dobi, odnosno 1300 kuna za primarni 10-satni program za djecu jasličke dobi. Uz subvenciju Grada, za prvo dijete roditelji vrtić plaćaju 650 kuna, odnosno 750 za jaslice; za drugo 450, odnosno 500 kuna, a za smještaj trećeg djeteta cijena za vrtić i jaslice je 100 kuna. Kad govori o svome radu, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić često ističe da mu je, uz podizanje kvalitete života u svim dijelovima grada, cilj da od gradskoga proračuna „korist“ imaju sve generacije Vinkovčana.

II. Osnovnu školu posjetili gosti iz Skandinavije Švedski učitelji došli u Bjelovar vidjeti kako naši nastavnici motiviraju djecu na učenje