Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Projekt "Sunčana strana grada" za zaštitu okoliša

U vrtiću Pčelica struja je 1330 eura, a s panelima će račun biti manji za 1100 eura

storyeditor/2024-03-08/Projekt.jpg
Foto: Grad Vinkovci Fotonaponske elektrane postavljene su na nizu zgrada na području grada Vinkovaca

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA privela je kraju projekt "Sunčana strana grada" s ciljem približavanja realizaciji projekta zelenih Vinkovaca odnosno energetskoj samoodrživosti i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora u gradu na Bosutu.

Projekt "Sunčana strana grada" vrijedan je 280.000 eura i sufinanciran je s 40% od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je ostatak sredstava osigurao Grad Vinkovci.

– Naša razvojna agencija VIA dobila je zadatak da u svim našim školskim i vrtićkim objektima pokušamo što više smanjiti režijske troškove. U toj smo namjeri dobrim dijelom uspjeli energetskim obnovama, a sada nastavljamo i postavljanjem fotonaponskih elektrana. Dio je ovo sveobuhvatne zelene strategije kojom želimo Vinkovce postaviti visoko na ljestvici modernih, zdravih i učinkovitih gradova te već sada imamo spreman sličan projekt, a kako bi u konačnici ovakve elektrane bile postavljene na krovove svih škola, vrtića i drugih zgrada u gradskom vlasništvu – kazao je gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Direktorica Agencije VIA Danijela Slipčević podsjeća kako su fotonaponske elektrane postavljene na tri vinkovačke osnovne škole, tri dječja vrtića i zgradu Tehnološkog parka Vinkovci te pokrivaju prosječno 95 posto godišnje potrošnje električne energije ustanova na koje su postavljene. Navela je kako primjerice, u Dječjem vrtiću Pčelica račun za električnu energiju trenutačno iznosi 1330 eura, a korištenjem solarnih panela bit će manji za čak 1100 eura.

Prema riječima zamjenika vinkovačkog gradonačelnika Josipa Romića cilj je osigurati energetsku neovisnost kroz postavljanje fotonaponskih elektrana koje bi se trebale naći na krovovima svih zgrada u vlasništvu Grada Vinkovaca.

– Projektom "Sunčana strana grada" jako doprinosimo zaštiti okoliša, smanjenju emisije CO2 i općenito cilju zdravih i zelenih Vinkovaca koje ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama – ustvrdio je Romić. 

storyeditor/2024-03-08/a_kriznica_foto_kristijan_toplak.jpg Virovitičko-podravska županija prepoznatljiva na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske Od 'orlova gnijezda' na vrhu do briljantne multimedije Radovi u Pavelinskoj kasne jer se tamo gradila golema zahtjevna retencija u sklopu Aglomeracije Koprivnica Koprivnica Novi pothodnik dužine 140 metara spojit će Taraščice s Vinicom Pravo ostvaruje 1269 osoba Do 30. ožujka traje isplata uskrsnica potrebitima