Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija prepoznatljiva na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske

Od 'orlova gnijezda' na vrhu do briljantne multimedije

storyeditor/2024-03-08/a_kriznica_foto_kristijan_toplak.jpg
1/5
Foto: Kristijan Toplak PROJEKT vrijedan 2,2 milijuna eura najvećim dijelom sufinanciran je europskim novcem te sredstvima Općine Pitomača
Centar za posjetitelje Križnica dobitnik je nacionalne godišnje nagrade "Simply the Best" u kategoriji novog projekta u turizmu za 2023. godinu

Oni koji su vidjeli Posjetiteljski centar na Križnici slažu se u jednom – izgleda spektakularno. Na vrhu je "orlovo gnijezdo", u podnožju briljantna multimedija, a s vidikovca se može vidjeti najljepši izlazak sunca "na Dravi"… Od Drave, od skele, do ovog centra, posjetitelje će povesti turistički vlakić, a dočekat će ih bistro jezero, amfiteatar, pješačko-biciklističke staze… To je samo djelić doživljaja koji je prošle godine, od travnja do prosinca, vidjelo gotovo 8000 gostiju. Centar za posjetitelje Križnica projekt je vrijedan 2,2 milijuna eura, najvećim dijelom sufinanciran je europskim novcem te sredstvima Općine Pitomača.

Turistički hit

Inače, Križnica je dio Hrvatske koji je "od matične zemlje" razdvojena Dravom, ali spojena skelom i pješačkim mostom. Križnica je područje kojem Drava daje poseban ugođaj. Mnogima je ovo idealno mjesto za odmor, ali i za ribolov i lov, rekreaciju.

– I s ovim smo projektom postali prepoznatljivi na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske. Križnica nije jedina, tu su i naši obnovljeni dvorci u Virovitici, Suhopolju, Kapela Dvoru, kao i Dravska priča u Noskovcima, Geo centar u Voćinu, čaroban Papuk i Jankovac, Klopotec kod Pitomače, Sekvoja u Slatini, prekrasna Orahovica… Sva ta naša ulaganja i vizija, uz brojne nagrade, pokazatelj su kako sve ove godine radimo odličan posao u turizmu – istaknuo je župan Igor Andrović.

PROJEKT vrijedan 2,2 milijuna eura najvećim dijelom sufinanciran je europskim novcem te sredstvima Općine Pitomača
Foto: Kristijan Toplak PROJEKT vrijedan 2,2 milijuna eura najvećim dijelom sufinanciran je europskim novcem te sredstvima Općine Pitomača

A da je Križnica doista hit pokazuje i nagrada koja će ovom centru biti dodijeljena sredinom travnja. Naime, Centar za posjetitelje Križnica dobitnik je nacionalne godišnje nagrade "Simply the Best" u kategoriji "Novi projekt u turizmu" za 2023. godinu. Ovu nagradu za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije dodjeljuju UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i turistički magazin Way to Croatia. Križnicu je nominirala Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije.

Vrijedna i očuvana priroda

– Ovim centrom prezentiramo izuzetnu biološki raznoliku, vrijednu i očuvanu prirodu naše županije, posebno području uz rijeku Dravu. Virovitičko-podravska županija definitivno postaje prepoznatljiva u jednom inovativnom načinu interpretacije svojih zaštićenih dijelova prirode, a u toj lijepoj priči, Centar za posjetitelje Križnica, pridonosi i gospodarskom razvoju ovoga kraja, kao i očuvanju prirode u ovom našem području – rekla je Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Javna ustanova upravlja i Centrom za posjetitelje Križnica.

Osim Križnice, nagrada će doći i u ruke pitomačke manifestacije "Dani pečenjakov" koja će titulu "Simply the Best" dobiti u kategoriji manifestacija u kojima se promiču hrana i piće.

Radovi u Pavelinskoj kasne jer se tamo gradila golema zahtjevna retencija u sklopu Aglomeracije Koprivnica Koprivnica Novi pothodnik dužine 140 metara spojit će Taraščice s Vinicom Pravo ostvaruje 1269 osoba Do 30. ožujka traje isplata uskrsnica potrebitima dani glagoljice u Novskoj Suradnja gradova Pleternica i Novska Zajednička proslava Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva