Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Suradnja gradova Pleternica i Novska

Zajednička proslava Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva

dani glagoljice u Novskoj
Foto: Radio Novska

Gradovi Pleternica i Novska, koji već dugo njeguju prijateljske odnose, potvrđene službenom Poveljom prijateljstva prošle godine, organizirali su zajedničku proslavu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva od 22. do 29. veljače. Ovaj događaj bio je prilika da se istakne važnost hrvatske glagoljice, kao dijela hrvatske kulturne baštine.

Proslava je započela u Muzeju bećarca u Pleternici s okruglim stolom na temu "Glagoljica, pismo koje spaja", a istog dana održana je i promocija knjige "Brendiranje kulturom: Glagoljica" autorica prof. dr. sc. Jasne Horvat i prof. dr. sc. Josipe Forjan. Naglašeno je fs je svrha predstavljanja knjige bila ponuditi rješenja za brendiranje glagoljskih kulturnih dobara Novske i Pleternice.

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj postavljena je izložba "Živa glagoljica otoka Krka". Izložba prikazuje izbor glagoljskih spomenika Krka od 11. stoljeća do 1921. godine, kao i nove pojave glagoljice na kamenu, drvetu, u srebru i zlatu, na gradskoj rasvjeti, grobovima, uniformama i odjevnim predmetima, reklamama, natpisima naselja, tetovažama, u crkvama i na drugim mjestima. Autori izložbe su Damir Kremenić iz Katedre Čakavskog sabora Kornić i Marijana Kirasić-Nekić iz Foto kluba Krk. Uz izložbu je održan i kratki tečaj glagoljice kao i predavanje dr. sc. Sanje Lazanin, više znanstvene suradnice Instituta za migracije i narodnost, na temu "Martin Špoljarević von Novska". Predavanje je organiziralo Društvo Terra Banalis. 

storyeditor/2024-03-01/b_slager_novska_ugovor_tvrtka.jpg Ugovor s još jednim investitorom u Poduzetničkoj zoni Novska "Gradim pogon na 1000 m2 i zapošljavam 22 radnika" storyeditor/2024-03-01/novska_a_slager_naknade.jpeg Grad Novska nije povećao stope poreza na dohodak Za prvo dijete 1000, drugo 2000, a za treće i svako iduće dijete 10.000 eura Posljednjih šest mjeseci 40 osoba educiralo se u programima Blender i Unity. Edukacija je završena IZRADA VIDEOIGARA Hrvatskoj gaming sceni pridružuje se 40 novih gamedevelopera