Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
TZ Makarska poziva Makarane da im se pridruže u projektu uljepšavanja grada

Bira se najljepša balatura

Makarska
1/2
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Potrebno je popuniti prijavnicu i uploadati svoje slike putem forme na linku na mrežnim stranicama TZ Makarska ili svoje podatke uz fotografije prozora ili balkona poslati na mail balatura@makarska-info.hr do 01. lipnja 2019. godine

TZ Makarska poziva Makarane da im se pridruže u projektu uljepšavanja grada, a trud će i nagraditi. Raspisali su natječaj za najljepšu makarsku balaturu.

Balatura je stari dalmatinski izraz koji se i danas upotrebljava u lokalnoj graditeljskoj terminologiji, kao karakteristični element stare dalmatinske kuće koji označava vanjski prilaz. Obično se sastojao od stubišta koje završava terasom. Javlja se i u obliku “balatorij”, kao derivat latinske riječi, a označava trijem ili podstrešje.

Očuvanje tradicije

Tako je prvobitno to bio naziv za obrambenu terasu na vrhu kula, da bi se kasnije to općenito odnosilo na terase oko stambenih kuća. Kasnije, u slobodnijem izražavanju - balatura je termin koji označava terase, veće otvore na zgradama i dio dvorišta.
Uređivanje balatura je odavna običaj kojem se u rano proljeće pristupalo s pažnjom, a one balature koje su privlačile najviše pogleda često su bile i glavna tema susjednih domaćinstava, nerijetko s dozom ljubomore.

Foto: Grad Makarska

– U svrhu očuvanja tradicije Turistička zajednica Makarske i ove godine organizira izbor najljepšeg balkona i prozora. Povratkom u tradicionalne, prirodne načine modeliranja naše svakodnevice želimo probuditi, u posljednje vrijeme pomalo uspavan dalmatinski osjećaj za lipo, cvitno i mirisno! – pozivaju iz TZ Makarska.

Pozivaju Makarane da urede balature i podijele svoje fotografije ili fotografije balatura koje im se sviđaju na Instagram i Facebook profilima uz hashtagove: #makarskabalatura, mbracedbynature, #visitmakarska
Prva nagrada je 2000 kuna, druga nagrada 1000 kuna i treća nagrada je 500 kuna.

Popuniti prijavnicu

– Ususret proljeću, i u želji da oživimo naš grad zelenilom, organiziramo izbor najljepšeg balkona i prozora Makarske. Potrebno je popuniti prijavnicu i uploadati svoje slike putem forme na linku na mrežnim stranicama TZ Makarska ili svoje podatke uz fotografije prozora ili balkona poslati na mail balatura@makarska-info.hr do 01. lipnja 2019. godine – poručili su iz TZ Makarska.