Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Obilježen Međunarodni dan bioraznolikosti

Učenici zaigrali kviz u parku te se gostili u 'šumi hrane'

Učenici u parku s inženjerkom hortikulture Natašom Njegovec
Foto: Komunalac

Koprivnički Komunalac redovito sudjeluje u brojnim aktivnostima vezanima uz zaštitu okoliša, održiv razvoj i podizanje svijesti o važnosti suživota čovjeka i prirode.

Tako je bilo i prošli tjedan kad su se učenici 4.d razreda koprivničke Osnovne škole "Braća Radić" s učiteljicom Ines Turk pridružili Komunalcu u središnjem gradskom parku u kojem su obilježili Međunarodni dan biološke raznolikosti, koji se svake godine obilježava 22. svibnja.

Školarci su sa svojom učiteljicom istraživali park na zanimljiv način. Inženjerka hortikulture iz Komunalaca Nataša Njegovec pripremila im je "lov na blago", odnosno razne vrste biljaka skrivenih u grmlju, ispod stabala ili na travnatim površinama. Školarci su uspješno sakupili sve što se od njih tražilo, a zatim su izradili kartice za igru memory te nakon svakog pogođenog para saznali nešto više o cvijetu ili listu koji se nalazi na kartici. Učenici su uživali na radionici u parku, ali i učenju kroz igru te su za kraj na Zrinskom trgu izradili prava umjetnička djela na temu biljnog svijeta gradskog parka. Nakon radionice, posjetili su restorančić zdrave hrane na ulazu u gradsku tržnicu "Smutek – domaći kutek" koji je za njih pripremio smoothieje pune vitamina. Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježen je i u "šumi hrane" kod koprivničkih bazena Cerine na kojem su sudjelovali učenici 3.a i 3.d razreda koprivničke Osnovne škole "Braća Radić", sudionici projekta "Plivanjem do jednakosti". Inženjer šumarstva u Komunalcu Nikola Kolar edukativnom šetnjom kroz dvije šume hrane učenike je upoznao o važnosti očuvanja biološke raznolikosti, odnosno svakog živog bića s kojim se srećemo.

Objašnjen im je proces sadnje po principu permakulture te način na koji se sade različite vrste voćaka, biljaka, aromatičnog bilja, cvjetnih sadnica i bobičastog voća koje odlikuje bioraznolikost i stabilnost, a samim time i samoodrživost.

Tijekom obilaska šume hrane otkrili su mnogo zanimljivih biljaka te se pogostili raznim plodovima poput malina, jagoda i ribizla. 

Koprivnica Invazivne vrste Počelo uništavanje korova na zelenim površinama Na štandu su pripremili promotivne materijale koji promiču kružno gospodarstvo, održive materijale i edukaciju Posao i drugi projekti Komunalac sudjelovao na Tjednu karijera storyeditor/2024-05-17/trznica_A.jpg Koprivnica raspisala urbanističko-arhitektonski natječaj Grade se moderna tržnica i knjižnica za 8,8 milijuna eura