Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
STATISTIKA ZAPOŠLJAVANJA INVALIDA

Udruga osoba s invaliditetom zaposlila invalide na pakovanju ugostiteljskog šećera

1/4
Foto: Večernji list
Prema podacima iz Očevidnika zaposlenih osoba s invaliditetom koji se vodi pri HZMO-a vidljivo je da je s 31. prosincem 2018. godine zaposleno tek 10.836 osoba s invaliditetom od čega 3200 tijekom 2018. godine

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije zaposlila je od 1. lipnja 41-godišnju Petrinjku Rozanu Pentek, koja je u 28. godini života doživjela moždani udar i od tada je invalid sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem. 

Posao za teško zapošljive osobe Traju prijave na javne radove za 30 građana s prebivalištem u Vinkovcima

Nakon što je 12 godina provela na Zavodu za zapošljavanje kao nezaposlena osoba s invaliditetom lani je, preko javnih radova, dobila prvo zaposlenje u „Glinenoj priči“ , gdje su invalidi izrađivali suvenire od gline. Od ovog lipnja osigurano joj je zapošljavanje u idućih godinu dana, ali na drugom projektu.

Naime, sljedećih 12 mjeseci Rozana će raditi na punjenju ugostiteljskog šećera koje je ujedno i prvi pokušaj Udruge da krene u društveno poduzetništvo i gospodarsku djelatnost.  

„Zahvalna sam udruzi što mi je omogućila ponovo zapošljavanje. Sretna sam što mogu biti društveno korisna, a i također osobno što nisam osuđena na svoja četiri zida kuće. Kao i svi drugi zaposleni  sada se veselim svakom novom danu i dolasku na svoje radno mjesto“ – kazuje nam Rozana kojoj financijska sigurnost u zapošljavanju nije primarni motiv.

više od 200 udruga Grad Sisak podupire civilne udruge davanjem prostora za rad

„Iako novci dobro dođu, veće mi je zadovoljstvo odlazak iz kuće i početak svakog novog radnog dana.“- dodaje Rozana Pentek. 

Udruga je iskoristila poslovnu priliku i za Rozanu Pentek od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tražila dodjelu državne potpore za sufinanciranje  zapošljavanja za 75% ukupnog troška plaće (bruto II) za 12 mjeseci, ali rade i na plasmanu ugostiteljskog šećera. 

Pozivaju ugostitelje s područja Sisačko-moslavačke županije i šire da se jave u Udrugu na broj telefona 091/6194 518 i naruče šećer za svoje ugostiteljske lokale, jer osim što mogu staviti logotip svog lokala, mogu naručiti od Udruge šećer i s inkluzivnim porukama s ciljem senzibilizacije javnosti za socijalno uključivanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ujedno će svojom narudžbom omogućiti udruzi da isfinancira preostalih 25% posto plaće za Rozanu.

s ciljem promicanja regionalne i lokalne mobilnosti Uz veliku pomoć EU fondova, Sisak dobio 20 novih autobusa

Zapošljavanje osoba s invaliditetom još uvijek je gorući problem u Republici Hrvatskoj. Prema podacima iz Očevidnika zaposlenih osoba s invaliditetom koji se vodi pri HZMO-a vidljivo je da je s 31. prosincem 2018. godine zaposleno tek 10.836 osoba s invaliditetom od čega 3200 tijekom 2018. godine. 

„Poslodavci u Hrvatskoj tako se, izgleda, još uvijek  radije odlučuju za plaćanje kazni i neispunjavanje obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom iako je dokazano da su oni puno motiviraniji i savjesniji kao radna snaga u odnosu na druge zaposlenike.“ – poručuju iz Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.