Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Mjere Grada Vinkovaca za pomoć gospodarstvu

Ugostiteljima 2000 kuna po zaposlenom, u planu ukidanje poreza na potrošnju

Ilustracija
Foto: Borna Filic/PIXSELL
I vinkovački ugostitelji zadovoljni su donošenjem gradskih potpora

Od pojave epidemije koronavirusa i prvog lockdowna, kojemu smo svjedočili prije nešto manje od godinu dana, Grad Vinkovci na razne načine pokušavao je u što većoj mjeri pomoći gospodarstvenicima, a sve s ciljem da prežive te teške trenutke i sačuvaju radna mjesta.

Ilustracija NATJEČAJ JE OTVOREN DO 1. TRAVNJA, A MOGU SE PRIJAVITI VLASNICI OBITELJSKIH KUĆA Za “zelene” izvore energije 1,3 milijuna kuna

Najnovije potpore

Pri tome su jedni od najpogođenijih bili ugostitelji koji su tek prije tjedan dana dobili dozvolu da otvore terase svojih objekata. S ciljem daljnje pomoći ugostiteljima, Grad Vinkovci donio je odluku o dodatnim potporama koje bi gradskim ugostiteljima trebale pomoći da prebrode ovo izrazito teško razdoblje. Prema riječima gradonačelnika Vinkovaca, jedna od tih mjera je jednokratna financijska pomoć vlasnicima tih objekata od 2000 kuna po zaposleniku. Druga mjera pomoći gradskim ugostiteljima odnosi se na ukidanje poreza na potrošnju.

– Znamo koliko su naši ugostitelji imali problema u posljednje vrijeme, koliko su dugo bili zatvoreni. Odlučili smo im stoga pomoći i za tu je svrhu u gradskom proračunu osigurano 800.000 kuna. Sredstva će biti podijeljena tako da će prijavitelji dobiti 2000 kuna po zaposleniku – pojasnio je Bosančić.

RASPISAN JAVNI POZIV Potpore tradicijskim obrtima

Dodao je da su ugostitelji iznimno važan segment poduzetništva u Vinkovcima kao i da je svako radno mjesto koje o njima ovisi također od neprocjenjive važnosti. Izrazio je i nadu da će ove najnovije potpore biti dovoljne da ugostitelji s područja grada do kraja prebrode ovu situaciju u kojoj su se našli mimo svoje volje. Uz ove najnovije mjere koje je donio Grad, Bosančić kaže da vinkovački ugostitelji i nadalje mogu očekivati da će najam javnog prostora plaćati samo jednu kunu što bi im trebalo olakšati poslovanje tijekom ljeta.

Kada je riječ o gradskim ugostiteljima, najavio je da u Gradu u planu imaju i ukidanje gradskog poreza na potrošnju. Taj prijedlog će uskoro biti prezentiran na Gradskom vijeću koje bi trebalo donijeti konačnu odluku. Nakon donošenja te odluke, ona bi na snagu trebala stupiti s prvim danom sljedeće godine. Dosad je stopa poreza na potrošnju u Vinkovcima iznosila 3 posto i grad je time godišnje uprihodovao oko 900.000 kuna. Gradonačelnik je pojasnio da je obveznik plaćanja poreza na potrošnju pravna i fizička osoba koja pruža ugostiteljske usluge na području grada, odnosno porez na potrošnju prihod je gradskog proračuna. Porez na potrošnju plaća se na potrošnju alkoholnih pića, prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića kao i na sva osvježavajuća gazirana bezalkoholna pića te mineralne, aromatizirane i gazirane vode, osim kave i čaja u ugostiteljskim objektima. Osnovica poreza na potrošnju je cijena po kojoj se pića prodaju u ugostiteljskom objektu.

Mjera Splitsko-dalmatinske županije “Budi tu! Tu je tvoj dom” obuhvatit će oko 1100 obitelji Za potpore obiteljima iz Zagore i s otoka koje imaju više školske djece Županija daje 7,3 mil. kuna

Potpora za poduzetnike

I vinkovački ugostitelji zadovoljni su donošenjem gradskih potpora.

– Zadovoljan sam ovim potezima, ali ću prvo morati proučiti uvjete natječaja kako bismo znali tko se sve može prijaviti, a tko ne. Odluka o ukidanju poreza na potrošnju je za svaku pohvalu. Privatni sektor treba rasteretiti i omogućiti poslodavcima da svojim radnicima pruže bolje uvjete nego u javnom sektoru, samo tako možemo zaustaviti odlazak ljudi u državne službe i još veći rast već golemog državnog aparata. Sada moramo reagirati i na nacionalnoj razini i boriti se za smanjenje stope PDV-a koja bi za ugostitelje trebala biti puno niža – rekao je vlasnik vinkovačkog Excellent Puba i restorana Lu Vatroslav Luburić. Uz mjeru za ugostitelje Grad Vinkovci donio je i novu gradsku mjeru za mlade poduzetnike. U sklopu te mjere prošli tjedan objavljen je Javni poziv za nove poduzetnike koji ulaze u posao i kojima su sredstva potrebna kako bi pokrili dio troškova koji ih čekaju na početku poduzetničke karijere. Grad je za nove poduzetnike ove godine osigurao potpore u iznosu od 5000 kuna, što je dvostruko više nego prijašnjih godina.