Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Na dubrovačkoj sjednici Vlada za Grad Dubrovnik donijela odluke vrijedne više od milijardu kuna

Ulaže se u vodoopskrbu, odvodnju, ceste, vrtiće, stanove, brodske linije....

1/2
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Strateški investicijski projekt je Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik

Hrvatska Vlada na sjednici u Dubrovniku donijela je odluke vrijedne više od milijardu kuna koje se odnose na Grad Dubrovnik i koje će, prema riječima gradonačelnika Mate Frankovića, pomoći ostvarenju vizije suvremenog Dubrovnika koji je neupitno turističko, kulturno-povijesno, sveučilišno, gospodarsko i administrativno središte hrvatskoga juga. 
– Dubrovnik se mora komunalno i prometno razvijati prateći zahtjeve suvremenog urbanog života i turističkog tržišta, na kojem počiva njegovo gospodarstvo. Ti će projekti u konačnici dovesti i do povećanja sveukupne kvalitete života njegovih stanovnika, što je i temeljni zadatak nositelja lokalne vlasti – rekao je Franković.

Dubrovnik za pet posto U Zračnoj luci Dubrovnik očekuju novi rast broja putnika

Izgradnja nove ceste

Od vodnogospodarskih projekata sufinanciranih sredstvima EU ističe se projekt „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Dubrovnik“, dok su izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda od vodospreme Orašac do vodospreme Zaton, sustava odvodnje otpadnih voda Orašca te vodoopskrbna i kanalizacijska mreža naselja Trsteno uvrštene među projekte koji će se sufinancirati nacionalnim sredstvima. 
Projekt „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik“ investitora Vodovoda Dubrovnik d.o.o., proglašen je strateškim investicijskim projektom RH. Cilj je ovog projekta omogućiti razvoj i poboljšanje standarda pružanja vodnih usluga na području aglomeracije Dubrovnik, a njegovom realizacijom za dodatnih 1156 stanovnika omogućit će se pristup sustavu vodoopskrbe, dok će se priključenost na javni sustav odvodnje i pročišćavanja povećati s 87 na 92 posto. Ukupna procijenjena vrijednost investicije iznosi 822,637.283 kuna.
Na listu strateških investicijskih projekata uvršten je projekt izgradnje nove ceste Grad Dubrovnik (Osojnik) – Zračna luka Dubrovnik – granica s Crnom Gorom. Vlada je dala potporu i realizaciji projekta obnove i rekonstrukcije državne ceste DC8 na području Dubrovačko-neretvanske županije na pojedinim dionicama, u ukupnoj duljini od 31,5 km. Predviđena je obnova dionice Zaton Veliki – Štikovica, u duljini od 3,05 km, te rekonstrukcija na tri dionice: od mosta dr. Franje Tuđmana do Ilijine glavice duljine 2,15 km, Slano – Trsteno duljine 16,3 km i prolaz kroz Župu Dubrovačku duljine 10 km. Također se, u sklopu ovoga projekta, planira rekonstrukcija i tri križanja: Bosanka, Lozica i Orašac.


DUBROVNIK U SAD-U Izložba 'Dubrovnik, a Scarred City' otvorena u Washingtonu

Stanovi za stradalnike rata

Donesena je i Odluka o darovanju nekretnina u k.o. Komolac Gradu Dubrovniku, površine 2576 m² za izgradnju dječjeg vrtića, a ugovor o darovanju potpisan je nakon sjednice.
Vlada je dala suglasnost Ministarstvu hrvatskih branitelja za sklapanje ugovora o kupoprodaji i ugovora o kapitalnoj pomoći s Gradom Dubrovnikom. Riječ je o dvije zgrade sa 108 stanova u Mokošici, kojima će se riješiti stambeno zbrinjavanje 65 stradalnika Domovinskog rata. Vrijednost investicije je 93 milijuna kuna, a od 108 stanova, 65 ih je namijenjeno stradalnicima dok će 43 stana pripasti Gradu.
Vlada je podržala realizaciju projekta Grada Dubrovnika „Križni put Serpentine Srđa i Dubrovnik u Domovinskom ratu“. Za realizaciju ovog projekta kojim će se formirati memorijalna šetnica u spomen na 6. prosinca 1991. godine iz državnog proračuna izdvojit će se 2 milijuna kuna, što čini gotovo polovicu investicije vrijedne 4,3 milijuna kuna.
Za projekt izgradnje višenamjenskog Kongresnog centra Dubrovnik Vlada je zadužila Ministarstvo turizma da u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom poduzme sve potrebne aktivnosti za utvrđivanje preduvjeta potrebnih za njegovu realizaciju. Donesen je i Zaključak o podupiranju projekta društveno-kulturni, istraživačko-razvojno-inovacijski i memorijalni centar Ruđer Bošković. Pripremljen je Projekt uspostave javnog električnog brodskog prometnog prijevoza na području Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

KONFERENCIJA Direktor UNESCO-a pohvalio Grad Dubrovnik