Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
30 godina od obrane grada i Hrvatske

Umjesto mimohoda, branitelji će se spuštati čamcima Koranom

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovački branitelji ove godine obilježavaju 30 godina od osnutka ratnih postrojbi; Specijalne policijske jedinice Grom, 2. gardijske brigade Gromovi odnosno dugoreške 3. pješačke bojne te 110. brigade i 129. brigade

Karlovački branitelji ove godine obilježavaju 30 godina od osnutka ratnih postrojbi; specijalne policijske jedinice Grom, 2. gardijske brigade Gromovi odnosno dugoreške 3. pješačke bojne te 110. brigade i 129. brigade.

EU projekt gradnje i modernizacije biciklističko-pješačkih staza Bajkaj i lajkaj: Oko 14 milijuna kuna za sigurnost i pješaka i biciklista

Tijekom cijele godine

Kako bi dostojno obilježili tri desetljeća otkako su ustrojeni radi obrane Karlovca i čitave Hrvatske od agresora, branitelji su pripremili niz događanja koja traju tijekom čitave godine; od organizacija promocija, turnira, biciklijade, atletskih utrka, zatim predavanja za školarce na jesen, svečanih akademija, izložbi fotografija, projekcija dokumentarnih filmova i niza drugih događanja. Prethodnih su godina branitelji održavali i zajednički mimohod ulicama Karlovca, no ove su se godine organizirali drukčije; održat će zajednički spust čamcima nazvan ‘Spust četiri rijeke’, i to Koranom od Muzeja Domovinskog rata na Turnju do jablanova ispod Koranskog slapa podno Foginova kupališta.

Specijalna jedinica policije Grom svoju obljetnicu obilježava tijekom cijele godine.

– Specijalna je osnovana 1. ožujka 1991. godine kao prva borbena postrojba u Karlovačkoj županiji od koje je sve krenulo. Prošli smo sva ratišta u Hrvatskoj. Što se obilježavanja tiče, već smo ga započeli nekim aktivnostima, a 1.srpnja imamo promociju naše monografije na kojoj očekujemo do 400 ljudi. Obilježavamo i mjesta pogibije naših suboraca maratonima u njihovu čast, a htjeli bismo obilježiti i događanja na Koranskom mostu budući da je time obranjen Karlovac, a to je utjecalo na ishod Domovinskog rata – kazao je Josip Slaćanin. Gromovi će rođendan obilježavati kroz cijelu godinu

– Ove godine 19. lipnja obilježavamo 30. obljetnicu ustrojstva 3. pješačke bojne 2.gardijske brigade Gromovi u Dugoj Resi. Kod spomenika poginulima položit ćemo vijence te održati mimohod od Doma prema crkvi sv. Antuna gdje je misa. U dvorani Učeničkog doma imat ćemo potom svečanu akademiju – kazao je Milan Valentić.

Staza se otvara u petak, kada će biti organiziran i Camino vikend Put svetog Jakova dobiva i svoju imotsku rutu – Camino Imota

110. brigada ZNG RH osnovana je 28.lipnja 1991. godine, a proslava obljetnice počela je u svibnju turnirom u streljaštvu.

– Održat će se 15. memorijalna biciklijada ‘Putevima 110. brigade’ 22.lipnja. Pokrenuli smo inicijativu za preimenovanje Koranskog mosta u Most 110. brigade, a mosta na Mrežnici u Most 13. Domobranske pukovnije. Imenovanje će se održati 19. lipnja u 9 sati. Toga dana ćemo ići u Lasinju i Topusko odati počast poginulim braniteljima. Za 25. lipnja planiramo svečanu akademiju u Zorin domu gdje će biti dodijeljene povelje brigade te Medalje gradonačelnika i gdje ćemo otvoriti izložbi hrvatskih ratnih oznaka ‘Heroju u spomen - Zdravko Goršćak’. U Muzeju Domovinskog rata na Turnju 28. lipnja bit će otvorena izložba 30 ratnih fotografija, a istoga dana bit će i sveta misa – najavila je Sabina Protulipac iz 110. brigade. Akademija se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Karlovca.

Obljetnicu obilježava i 129. brigada ZNG RH koja je osnovana 23.listopada 1991. godine.

– Pripremili smo izložbu ratnih fotografija 129. brigade u perivoju, sudjelujemo u organizaciji dviju utrka – prva je 5.rujna u Gornjem Mekušju crtom 129. brigade, druga je u Draganićkim Mrzljakima 6. studenog kada ćemo u OŠ Draganići održati i sat povijesti te prikazati dokumentarni film naše postrojbe. Polaganje vijenaca i sveta misa bit će 23. listopada, a 8. studenog obilježit ćemo 30 godina od stradanja 17 pripadnika brigade u raketiranju neprijateljskih aviona – kazao je Miroslav Rade.

Druženje s građanima

Zajedničko obilježavanje i druženje branitelja na inicijativu Udruge pripadnika 110. brigade ZNG RH najavljeno je za 26. lipnja na ŠRC-u Korana od 10 sati, a u 10:15 branitelji će se spustiti čamcima Koranom od Muzeja Domovinskog rata na Turnju do jablanova ispod Foginova kupališta, te se pridružiti ostalima na druženju na ŠRC-u na koje su pozvani pripadnici svih postrojbi iz čitave županije te građani. Druženje se održava pod pokroviteljstvom Grada Karlovca.

VAŽAN PROJEKT Napreduje obnova doma u Grabercu

– Svaka čast i hvala svim braniteljicama i braniteljima.Oni su uložili trud tada kad je to bilo najpotrebnije da bismo danas mogli slaviti. Grad Karlovac uvijek će im biti potpora – kazala je Draženka Sila Ljubenko, pročelnica društvenih djelatnosti Grada Karlovca.