Izbornik
Naslovnica Gradovi Novalja
Najpoznatija party-destinacija na Jadranu

Umjesto partijanera Novalja dočekuje planinare i bicikliste

Foto: Grad Novalja
Razvija se sasvim novi oblik turističke ponude, tzv. “outdoor” turizam, objedinjen zajedničkom platformom pod nazivom Pag Outdoor

Kada se spomenu otok Pag, Novalja i turizam, većini je prva asocijacija Zrće, popularna plaža na kojoj su klubovi u kojima danonoćno partijaju tisuće mladih iz cijele Europe, veliki festivali elektroničke glazbe i rijeke posjetitelja na ulicama.

Obilazak gradilišta na projektu Sanacija odvodnih cijevi modernom metodom – bez kopanja, uz manje napore i troškove, a na sustav odvodnje priključit će se 3000 stanovnika

Prošla je godina, obilježena pandemijom COVID-19, bila sasvim drukčija, sa znatno manjim brojem turista i gotovo bez “partijanera” pa su u Novalji, ali i na cijelom otoku Pagu, odlučili ubrzano razvijati sasvim novi oblik turističke ponude, takozvani “outdoor” turizam, objedinjen zajedničkom platformom pod nazivom Pag Outdoor, ističu iz gradske uprave Novalje.

Otok podijeljen na dvije županije, dva grada, dvije općine i pet turističkih zajednica zajedničkim snagama obgrljuje svoje različitosti i pretvara ih u komparativnu prednost.

Gradnja infrastrukture

– Naše goste jednostavno ne zanimaju administrativne granice otoka, a naša je zadaća ponuditi najbolje što imamo. Već godinama razvijamo outdoor segment našeg turizma, s obzirom na to da broj ljudi koji se bave biciklizmom, trekingom, planinarenjem, penjanjem, veslanjem na moru i sličnim aktivnostima u Europi strelovito raste, a mi na otoku, ne samo u Novalji, imamo idealne uvjete za većinu takvih aktivnosti – kaže Marina Šćiran Rizner, voditeljica projekta Pag Outdoora i direktorica Turističke zajednice grada Novalje.

APLIKACIJA E-PROJEKT-I Uz pomoć mobitela pratit će se svi gradski projekti

– Taj se dio ponude temelji na ubrzanom širenju, povezivanju i gradnji novih planinarskih i biciklističkih staza, penjališta i druge infrastrukture potrebne za sportove na otvorenome, kojima se i inače bavi sve veći broj ljudi, a s pandemijom i zatvaranjima svega i svačega, broj onih koji odlaze u prirodu doslovno je eksplodirao.

‘Izvukli smo pouke’

Do sredine svibnja probit će se, signalizirati te pripremiti 180 km trail i biciklističkih staza na otoku, povezujući ih uz ljepote dva ornitološka rezervata ptica, Lunjske maslinike, bizantsku crkvicu Svetojanj, Novaljsko polje, paške vjetrenjače, dočaravajući otok u svim njegovim bojama i različitostima.

projekti vrijedni 37 milijuna kuna U Dugopolju se grade zelena tržnica i novi vrtić, uvodi se sustav javnih bicikala...

Izvukli smo pouke i krenuli u stvaranje novih smjernica razvoja turizma. Ne želimo sjediti skrštenih ruku i čekati da vidimo kako će se stvari po pitanju pandemije razvijati same po sebi, već smo se odlučili na aktivan pristup kako bismo i u ovim uvjetima izvukli maksimum i gostima ponudili novi motiv da dođu u Novalju i na otok Pag – kaže Marina Šćiran Rizner.