Izbornik
Naslovnica Gradovi
Počasni građanin Grada Koprivnice 2020. godine

Umro hrvatski geograf i akademik Dragutin Feletar

Dragutin Feletar, dobitnik nagrade Počasni građanin Grada Koprivnice 2020. godine. Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je akademiku na prestižnoj nagradi
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U Koprivnici je u srijedu, prije tjedan dana, u 82. godini preminuo akademik Dragutin Feletar, jedan od vodećih hrvatskih geografa i publicista te dobitnik nagrade Počasni građanin Grada Koprivnice 2020. godine.

Posljednji ispraćaj akademika Dragutina Feletara bio je u subotu na mjesnom groblju u Donjoj Dubravi u Međimurju.

Dragutin Feletar rođen je 10. srpnja 1941. godine u Velikom Otoku kod Legrada. Osnovnu školu polazi u Donjoj Dubravi i Kotoribi, gimnaziju u Varaždinu, a od 1960. studira na Geografskom odsjeku PMF Sveučilišta u Zagrebu. Tu je i doktorirao.

Feletar se kao član HSS-a od hrvatskog osamostaljenja aktivno bavio i politikom te je u jednom mandatu, od 2001. do 2005. godine, bio predsjednik Gradskog vijeća Koprivnice. Ljubav i privrženost svojem kraju pokazivao je i brojnim povijesno-zemljopisnim publikacijama o zavičaju, a bio je suradnik brojnih lokalnih medija na tom području.

Od 1965. do početka 1983. godine radi kao profesionalni novinar i djelatnik u kulturi u Čakovcu i Koprivnici, od toga deset godina u Podravki. Napisao je 15-ak knjiga s područja geografije, povijesti i kulture sjeverozapadne Hrvatske, nekoliko znanstvenih radova, a sudjelovao je i na znanstvenim skupovima. Početkom 1983. zapošljava se kao asistent na Geografskom odjelu PMF-a u Zagrebu, gdje ostaje do umirovljenja 2007. godine. Sudjelovao je na 203 znanstveno-stručna skupa i bio gost profesor na desetak sveučilišta u Njemačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Kosovu i BiH.

Bio je urednik nekoliko geografskih znanstvenih časopisa. Obnašao je i dužnosti pročelnika Geografskog odsjeka te dekana PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Od 2006. do 2011. godine bio je i veliki meštar Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja. Pokrenuo je izdavačku djelatnost, gdje u okviru naklade Meridijani uredio više od 200 brojeva popularnih časopisa, više od 50 udžbenika iz geografije za osnovne i srednje škole te gotovo 200 knjiga.

Akademik Dragutin Feletar bio je jedan od vodećih hrvatskih geografa s brojnim radovima i znanstveno-stručnom literaturom. 

Na parcelama od oko 600 metara četvornih svoj dom u Klisu izgradit će četiri mlade obitelji koje su zadovoljile uvjete natječaja Originalni demografski projekt Još četiri mlade obitelji povoljno kupile parcele za kuće GRADONAČELNIK Dinko Pirak susreo se s predstavnicima NK Čazma i Škole nogometa koja djeluje unutar toga Kluba kako bi im čestitao i nagradio ih za nedavne uspjehe Mlađi pioniri i limači prvaci su 1. Županijske nogometne lige Gradonačelnik Dinko Pirak: Nogometaši su ponos našeg grada U programu je sudjelovalo 16 vatrogasnih puhačkih orkestara iz cijele Hrvatske, a posjetitelje je posebno oduševio nastup Jazz orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske DVD Cvetković ugostio vatrogasne puhačke orkestre Sviraju klasiku, moderne pop i rock-pjesme, pa i polke, jazz te swing