Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
slavonski brod

Uz poticaje do solarnih elektrana i 90 posto nižih računa za struju

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Solarne ploče na krovovima kuća 13.09.2018., Brodarica - Solarne ploce na krovovima kuca.rrPhoto:
Grad u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom organizira kampanju kojoj je cilj potaknuti što više Brođana da se okrenu obnovljivim izvorima energije

Grad Slavonski Brod uz podršku Zelene energetske zadruge (ZEZ) organizira lokalnu kampanju "Slavonski Brod, uključi se u sunce!" kojom građanima omogućava prilike za informiranje o sunčanim elektranama za kućanstva te više mogućnosti sufinanciranja i smanjenja troška ulaganja u solarnu elektranu.

Tako je proteklog tjedna na Korzu i na gradskoj tržnici održan "Sunčani dnevni boravak", gdje su na informativnom pultu zainteresirani imali priliku saznati sve informacije o solarnoj energiji i ugradnji solarnih elektrana na obiteljske kuće.

Stvarnost i potreba

Samo u posljednjih godinu dana broj solarnih elektrana za kućanstva i tvrtke priključenih na nacionalnu mrežu porastao je više nego dvostruko – od 8000 do preko 18.000. Zašto su se brojni građani počeli okretati solarnoj energiji, nije teško razumjeti – uz solarnu elektranu, na godišnjoj razini mogu smanjiti račune za struju i do 90 posto.

Povrat ulaganja u solarnu elektranu može se očekivati za šest do osam godina, a proizvođači garantiraju maksimalnu učinkovitost solarnih panela barem dvadesetak godina. Razdoblje povrata ulaganja u solarnu elektranu moguće je dodatno ubrzati uz poticaje.

Od 6. do 30. lipnja Grad Slavonski Brod provodit će javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta solarne elektrane putem kojega građani imaju priliku osigurati sufinanciranje glavnog projekta u iznosu od 80 posto cijene projekta, ali i podršku u prijavi za novi krug nacionalnih poticaja.

Uz to, sufinanciranje Grada moguće je kombinirati s aktualnom grupnom nabavom solarnih elektrana Zelene energetske zadruge, koja nudi barem 15 posto popusta na opremu te podršku u ugradnji po principu "ključ u ruke".

Najlakši put

Ovo je treći put da Grad i zadruga organiziraju kampanju, a cilj joj je potaknuti što više Brođana da se okrenu solarnoj energiji.

– Obnovljivi izvori energije prije samo nekoliko godina bili su potpuna nepoznanica, a danas su postali naša stvarnost i potreba. Osim što građani postavljanjem solarnih elektrana mogu doprinijeti ekološkom očuvanju zraka, ostvaruju i znatne financijske uštede. Nadam se da će prepoznati ovu mogućnost – rekao je gradonačelnik Mirko Duspara.

Više informacija o javnom pozivu i podršci u prijavi za novi krug nacionalnih poticaja zainteresirani mogu doznati na predavanju "Najlakši put do solarne elektrane" koje će se održati sutra u 18 sati u Kući Brlić na Korzu. 

DODJELA NAGRADA U SL. BRODU Ljudi koji su svojim radom i djelima dokazali veličinu i učinili svoj grad ponosnim storyeditor/2024-05-17/PXL_160524_114617579.jpg Slavonski Brod prilagodio se potrebama svih svojih građana Duspara: Želimo biti potpora mladima kako bi ovdje gradili svoju budućnost regata NATJECANJA Na Savi i pokraj Save veslalo, trčalo i bicikliralo više od 450 sportaša