Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

VIA je supotpisnik svih projekata koji se provode u Vinkovcima

Zbog svog je rada VIA postala nezaobilazan čimbenik daljnjeg razvoja i napretka Vinkovaca
1/2
Foto: Vinkovci
U posljednjih pet godina provedeno je ili je u tijeku 29 velikih infrastrukturnih projekata vrijednih gotovo 180 milijuna kuna te 39 tzv. soft projekata vrijednih više od 44 milijuna kuna

U Gradu Vinkovcima već je godinama prepoznato da je jedan od sigurnih načina napretka korištenje EU sredstava putem raznih projekata. Upravo stoga u svemu tome veliku ulogu ima Razvojna agencija Grada Vinkovaca VIA koja ususret 10. rođendanu i Sajmu projekata EU zahvaljuje svim partnerima na sinergiji i dobroj komunikaciji koja je rezultirala desetinama milijuna bespovratnih sredstava.

Znatna sredstva

Kada govore o svome dosadašnjem radu, iz VIA-e ističu da danas gotovo nema projekta u Vinkovcima u kojemu VIA nije supotpisnik.

– U posljednjih pet godina provedeno je ili je u tijeku ukupno 29 velikih infrastrukturnih projekata vrijednih gotovo 180 milijuna kuna te 39 tzv. soft projekata, ukupno vrijednih više od 44 milijuna kuna – kratko je rekla direktorica VIA-e Danijela Slipčević. Dodaje da je to ukupno oko 32,5 milijuna eura, a ta su sredstva u suradnji s civilnim društvom osigurana Vinkovcima. Kaže da na radu Agencije počiva velika odgovornost, ali i da će u daljim planovima poseban naglasak staviti na projekte za djecu i mlade.

– Nacionalnim planom oporavka i otpornosti i u novom programskom razdoblju iz Programa konkurentnost i kohezija, predviđena su velika ulaganja u škole i vrtiće. Agencija je s partnerima Gradom Vinkovci i Dječjim vrtićem Vinkovci, već krenula u osiguravanje infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta za 268 vrtićke djece – rekla je Slipčević.

Najavila je i da VIA priprema gradnju, dogradnju i rekonstrukciju svih osnovnih škola za prelazak na jednosmjenski rad. Izazov su i projektni zadaci u kojima Agencija pomaže u realizaciji ITU mehanizma vrijednog 25 milijuna eura, u okviru kojeg su Vinkovci nositelj kao urbano središte devet susjednih općina i grada Otoka. Dodaje i da sudjeluju u pružanju podrške i stručnosti pripremom projektnih zadataka u sklopu čega povezuju struku i prilagođavaju dokumentaciju novim načelima “Ne nanosi znatnu štetu”, uz poštivanje svih propisa i smjernica zadanih u sklopu priprema novih Poziva.

Novi projekti

Prema riječima Slipčević, i sami zaposlenici educiraju se o novom pristupu izradi projektnih prijedloga sljedeći nove smjernice koje primjenjuju u pripremi Zeleno-digitalnog parka Papuk, gradnji akceleratora u Industrijskoj zoni Zalužje
Vinkovci, Interpretacijsko-edukacijskog centra u sklopu Šokačkog stana, rekonstrukcije otvorene tržnice u sklopu europske zelene strategije “Od polja do stola”...

Govoreći o nekim realiziranim projektima, Slipčević je podsjetila na to da se priprema i dokumentacija za energetsku obnovu Galerije “Slavko Kopač, knjižnice, bazena, Osnovnih škola I.G.Kovačića i Josipa Kozarca, Matice Hrvatske i Umjetničkog Ateljea. U isto vrijeme u tijeku je provedba energetske obnove na zgradi kazališta. S Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vinkovcima uspješno se kraju privodi i nabava novog bibliobusa kroz “Kulturu u pokretu”, a piše se i provodi još barem deset projekata za udruge braniteljskog, sportskog i humanitarnog predznaka.

Komarac Nametnici Na devet lokacija počelo tretiranje komaraca Bosut Projekt Hrvatskih voda i Grada Vinkovci Uređenjem obale Bosuta nova vizura Vinkovaca VINKOVCI Započinje gradnja novog dječjeg vrtića i dogradnja još dvaju objekata