Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Radovi teku neometano

Vinkovačka knjižnica završava se 2023. i bit će novo mjesto za druženje građana svih dobi

Foto: Grad Vinkovci
Radovi na izgradnji zgrade knjižnice započeli su u veljači 2020., a riječ je o projektu vrijednom 47,6 milijuna kuna

Unatoč svim problemima koje je uzrokovala epidemija koronavirusa radovi na izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice napreduju tako da bi, prema najavama, Vinkovci do kraja 2023. godine trebali dobiti veliku, modernu i funkcionalnu knjižnicu.

TRADICIONALNA HUMANITARNA AKCIJA Kapa, šal, rukavice, med i čaj za male požeške zmajeve

Knjižnica ima 6500 korisnika

Podsjećamo da su radovi na izgradnji zgrade knjižnice započeli u veljači ove godine te da se radi o projektu vrijednome 47,6 milijuna kuna.

– Jako smo zadovoljni dosadašnjim tijekom radova, posebno jer je cijela godina poprilično loša. Radovi teku neometano i plan nam je do početka 2023. godine završiti sve radove i napokon otvoriti knjižnicu – rekla je pročelnica vinkovačkog Upravnog odjela za kulturu i turizma Marija Liščić Drmić.

Radove na izgradnji knjižnice obišla je i ravnateljica knjižnice Vedrana Lugić koja je najavila da će to biti novo okupljalište svih građana Vinkovaca bez obzira na dob.

– Korak smo bliže cilju. 2020. je po svemu čudna i zbog pandemije sve nekako stagnira i stoji, jedino se naša knjižnica diže, kao iz inata. Novim prostorima bit će ispunjena vizija i misija knjižnice i ona će zaista moći ispuniti sva očekivanja. Vinkovačka knjižnica trenutačno broji 6500 korisnika, a sigurni smo da će s otvorenjem novoga objekta taj broj dodatno narasti – rekla je Lugić.

U povodu Dana grada dodijeljena priznanja najboljima u 2020. godini “Godina teškoća za gospodarstvo, ali i godina novih neupitnih uspjeha”

Predstavnik izvoditelja radova Igor Jozanović kazao je kako su loše vremenske prilike u studenom ostavile sitne posljedice, ali i da ipak sve ide prema zacrtanom planu. Kazao je i kako su radnici započeli s betonažom stropne ploče prizemlja te da su poslije toga ostale još dvije etaže.

Gađana granatama

– Planirali smo do kraja godine staviti zadnju ploču krovišta, ali nećemo uspjeti zbog vremenskih uvjeta pa će ova faza biti završena do kraja prvog mjeseca 2021. Poslije toga krećemo prema fasadi i unutarnjim radovima koji obuhvaćaju struju, grijanje, tehnologiju i ostalo – rekao je Jozanović. Inače, ukupna površina objekta iznosi gotovo 4500 kvadratnih metara, a ima podrum, prizemlje i dvije etaže. Prijeratna zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci izgorjela je u noći na 17. rujna 1991. godine, s cijelim knjižnim fondom, i to nakon što je pogođena neprijateljskim granatama.