Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Grad Vinkovci

Vinkovačke jeseni – najveća tradicijska manifestacija u Hrvatskoj

Vinkovačke jeseni
1/3
Foto: Davor Javorović/PIXSELL 10.09.2023., Vinkovci - U svecanom mimohodu 52. Djecjih vinkovackih jeseni, tradicijsku bastinu kraja iz kojeg dolaze pokazalo je 60 djecjih folklornih skupina iz svih hrvatskih zupanija i susjednih zemalja s preko 2000 malih folklorasa. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Ukupno će nastupiti 39 gostujućih skupina, što je impozantan broj i to nas sve raduje jer pokazuje da hrvatski folkloraši žive za Vinkovačke jeseni i vole doći u Vinkovce

Nastupom folkloraša iz Slovenije u petak su započele 59. Vinkovačke jeseni koje će i ove godine okupiti veliki broj sudionika iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore. Ovogodišnje Vinkovačke jeseni, koje se održavaju pod nazivom "Ruke šokačkih uspomena", održavaju se od 13. do 22. rujna tijekom kojih su organizatori pripremili iznimno bogat program gdje će svatko moći pronaći nešto za sebe.

Gosti iz cijelog svijeta

Tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković rekao je kako su pripreme za ovogodišnje Vinkovačke jeseni započele odmah pošto su završile prošlogodišnje tako da su početak ove tradicijske manifestacije dočekali spremni. Prema programu održavanja, odmah u petak su započele Folklorne večeri koje traju do danas, a tijekom kojih je svaku večer nastupilo devet folklornih skupina. Dan poslije održana je i Međužupanijska dječja smotra folklora na kojoj je nastupilo 14 folklornih skupina iz cijele Hrvatske, kao i gostiju Dječjih folklornih jeseni, Hrvata iz Urugvaja. Svečanost otvorenja 59. Vinkovačkih jeseni održava se u petak, 20. rujna dok se u subotu održava prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora s nastupom 15 skupina. Drugi dio državne smotre održava se u nedjelju odmah poslije mimohoda, kada će se predstaviti devet folklornih skupina, a u večernjim satima u nedjelju bit će održan i treći dio Folklornih večeri, kada će nastupili 15 folklornih skupina.

– Ukupno će nastupiti 39 gostujućih skupina, što je impozantan broj i to nas sve raduje jer pokazuje da hrvatski folkloraši žive za Vinkovačke jeseni i vole doći u Vinkovce. U glavnom i najatraktivnijem programu Vinkovačkih jeseni, svečanom mimohodu, koji se održava u nedjelju 22. rujna, ove godine imamo 70 skupina, 27 zaprega i 56 jahača – rekao je Đurković.

Svakako treba istaknuti kako su organizatori i ove godine pripremili iznimno bogat i šarolik program koji se održava tijekom svih deset dana Vinkovačkih jeseni. Za četvrtak je najavljena dodjela nagrada Lovačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije kao i Izbor Miss Vukovarsko-srijemske županije za Miss Hrvatske 2024. godine. Za subotu je najavljen defile oldtimera i vožnja za građane kao i prezentacija etno frizura svijeta. Istog dana održava se i maraton lađa.
Jedna od tradicionalnih aktivnosti Vinkovačkih jeseni su Novinarski divani koje zapravo predstavlja neformalno druženje organizatora s predstavnicima medija koji prate Vinkovačke jeseni.

– Zahvaljujem vam na svakom danu, svakome trenutku, svakom tekstu, izgovorenoj riječi, slici, koje ste do sada uputili našoj javnosti, a odnose se na Vinkovačke jeseni. Vinkovačke jeseni bez medija, bez svega onoga što vi pošaljete u svijet, ne bi bile tako snažne, tako velike, ne bi doživjele gotovo šest desetljeća, ne bi se čulo za njih u svakome kutku svijeta, ne bih ja, kada predstavljam Vinkovce, mogao biti tako ponosan i reći da sam na čelu organizacije jedne takve manifestacije kao što su Vinkovačke jeseni. A ta ljepota tradicijska je kultura, ali i ono što je teško objasniti, a da se ne doživi, a to je gostoprimstvo slavonskoga naroda, ove županije, grada Vinkovaca, svih onih KUD-ova, svake obitelji koja prima KUD-ovce u goste i trudi se da se osjećaju kao u svojoj kući. To su Vinkovačke jeseni, a vama hvala što o tome pronosite tako lijep glas – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je i predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni.

Bogat program

Direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković rekla je kako su Vinkovačke jeseni sinonim za Vinkovce te da Vinkovci još jednom, 59. put, dočekuju goste široke ruke.

– Radujemo se što možemo sve bogatstvo tradicijske kulture pokazati našim posjetiteljima. Program je zaista bogat i svake godine nastojimo ga nadograditi i ponuditi sadržaje za najmanje pa nadalje. Tako imamo Dvorište ideja u našem Muzeju koje se pokazalo jako zanimljivo za one najmanje. Za one nešto starije tu su raznovrsni koncerti svaku večer i svi oni zabavni sadržaji na našem Slavonskom sokaku, u Bircuzu i u Vinskom šoru. Tako da uz onaj tradicijski dio koji je najvažniji, nudimo još puno, puno toga i i vjerujem kako će svi naći zabavu za sebe – rekla je Matković.

storyeditor/2024-09-08/kruzni_tok_1.jpg Južna obilaznica Kružni tok prema Rokovcima svečano otvoren i pušten u promet storyeditor/2024-09-06/Ugovori_Vinkovci_1.jpg Ugovori Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Dokaz kvalitetnog i sustavnog rada gradske uprave storyeditor/2024-09-02/PXL_170923_103327586.jpg Vinkovačke jeseni Prigodan časopis s do sada neobjavljenim fotografijama