Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Obljetnica

Vinkovački muzej otvoren prije 73 godine

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Gradski muzej Vinkovci rastao je iz godine u godinu i imao sve veći utjecaj na kulturna događanja u gradu i okolici

Navršile su se 73 godine otkako je osnovan Gradski muzej Vinkovci utemeljen na zbirci kolekcionara Mate Medvedovića koju su činili arheološki predmeti, a naknadno joj je pridružena i arheološka zbirka Matije Klajna kao i numizmatička zbirka Benka Horvata. Gradski muzej Vinkovci rastao je iz godine u godinu i imao sve veći utjecaj na kulturna događanja u gradu i okolici. Uz to nudi i mogućnost „šetnje“ kroz 8000 godina staru povijest Vinkovaca koji slove kao najstarije kontinuirano naseljeno mjesto u Europi.

Vinkovci U Orašju I Vinkovci na forumu Dunav-Sava

Danas su u njegovu sastavu Arheološki, Etnološki, Povijesni, Galerijski i Numizmatički odjel sa zbirkama, koji sakupljaju građu Vinkovaca i vinkovačkog kraja od prapovijesti do danas. Isto tako u svome sastavu imaju i Pedagoški odjel, Muzejsku knjižnicu sa zbirkama, Dokumentacijsko-informatički odjel sa zbirkama kao i Konzervatorsko-restauratorski odjel. Među nalazima vinkovačkog Muzeja nalazi se i zbirka srebrnog posuđa s početka 4. stoljeća neprocjenjive vrijednosti. Vinkovci su poznati i kao mjesto gdje su rođena dva rimska cara, Valentinijan i Valens.

Rast U vrtiće upisano 123 djece više nego lani

– Iako slavimo 73 godine, mislimo da smo na početku jedne lijepe priče koja u budućnosti donosi novu muzejsku zgradu u kojoj će sva naša građa, uključujući ostavu srebrnog rimskog posuđa i novootkrivena rimska kola, biti prezentirana na najsuvremeniji način – kažu vinkovački muzealci u povodu obljetnice Muzeja.