Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovci

Vinkovci postaju veliko gradilište – vrtići, škole, bazeni, tržnica

Vinkovci
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Na sjednici Gradskoga vijeća Vinkovaca još jednom bilo je riječi o 58. Vinkovačkim jesenima, a predstavljeno je i izvješće Razvojne agencije Vinkovci VIA

I posljednja sjednica Gradskog vijeća Vinkovaca bila je mjesto gdje je se govorilo o 58. Vinkovačkim jesenima, a prije svega o isticanju transparenta koji je, kako je rečeno, bacio ljagu na najposjećenije Vinkovačke jeseni u povijesti. Govoreći o tome, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je da je Vinkovačke jeseni davno netko, prije 58 godina, osmislio da predstavi tradicijsku kulturu, naš kraj i naša bogatstva, naš ples, da predstavi Slavoniju onim što ona jest, a da to sigurno nije ni Živi zid ni Vilibor Sinčić ni Kajkić ni Domovinski pokret, koji je očito u službi Gorana Kajkića i Živog zida.

Ipak, u sklopu dnevnog reda posebno je bilo riječi o radu Razvojne agencije Grada Vinkovaca VIA-e za prošlu godinu. Prema riječima ravnateljice VIA-e Danijele Slipčević, 48 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 52 milijuna kuna rezultat je rada agencije u prošloj godini.

Izvješće VIA-e

– Grad Vinkovci u iduće dvije godine bit će veliko gradilište. Gradit će se vrtići, nove škole u Novom Selu i Radićevu bloku, dograđivati postojeći školski objekti s ciljem osiguranja uvjeta jednosmjenske nastave do 2027. godine, otvoreni bazen i otvorena tržnica, prva 33 hektara nove industrijske zone, Sportsko-rekreacijski park Papuk… Sve što smo ove dvije godine pripremali u iduće dvije ide u realizaciju – rekla je Slipčević.

Napomenula je i kako postoje manje vidljivi, ali ne manje važni projekti koji se provode ili pripremaju za provedbu. Iako takvi projekti nisu infrastrukturnog karaktera, oni su neizmjerno važni za sugrađane pa je tako podsjetila na projekt zapošljavanja teško zapošljivih žena "Zaželi", "Vrijeme užine" te "Pomoćnici u nastavi", koje u suradnji s VIA-om provode vinkovačke udruge.

S radom VIA-e zadovoljan je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je rekao da nema nijednog projekta koji se provodi u Vinkovcima a da VIA na neki način nije uključena u njega.

Pohvale za rad

– Samih uplata u proračun Grada Vinkovaca, a bespovratna su sredstva bez sufinanciranja i bilo čega, dakle, čistih izravnih uplata bilo je gotovo 55 milijuna kuna. Plus što u sklopu projekata oni sami zarade velik dio svojih plaća pa su od ukupnog troška agencije, koji je na razini tri milijuna kuna, 1,8 milijuna zaradili sami – rekao je Bosančić govoreći o radu Agencije u prošloj godini.

Dodao je da je potpora Gradskog vijeća i gradske uprave osnivanju Agencije bila mudra odluka što se sada potvrđuje i rezultatima njezina rada i brojkama koje ostvaruje.

– Vjerujem da su nabrojenim rezultatima i referencama djelatnici VIA-e budućnost grada s obzirom na njegovo sagledavanje u cjelini. Oni u isto vrijeme Vinkovcima daju perspektivu rasta i razvoja idućih godina. Sami podaci, gledajući izvješće s brojem projekata, bespovratnih sredstava i aktivnosti koje su u tijeku za svaku su pohvalu jer daju sebe u poslu koji se ne može raditi rutinski. Osim znanja, treba biti vrlo kreativan, dostupan i razmišljati o tome cijelo vrijeme – zaključio je Bosančić.

Grad Vinkovci i gradska uprava uložili su više od pola milijuna kuna u novu vatrogasnu opremu JVP Vinkovci predstavio izvješće o radu za 2022. godinu U godini 174 intervencije – od gašenja požara do spašavanja Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK) postao je i službeno nositelj deset vezanih projekata koji se odnose na rekonstrukciju i gradnju vodnokomunalne infrastrukture vrijednih ukupno 44 milijuna eura Vinkovački vodovod i kanalizacija dobio tri velika projekta vrijedna ukupno 44 milijuna eura U Vinkovcima i okolici kilometri novog sustava vodovoda i odvodnje Svečanim mimohodom u kojem je sudjelovalo oko 2000 folkloraša iz 65 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske i dijaspore zatvorene su 58. Vinkovačke jeseni Vinkovačke jeseni Ove je godine raritet bilo umjetničko društvo iz dalekoga Tajlanda