Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Gradski muzej, knjižnica i kazalište nositelji su kulturnog života u Vinkovcima

Vinkovci su poznati po mnogim manifestacijama

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Vinkovačke jeseni svake godine privuku velik broj posjetitelja

Govoreći o svome gradu građani Vinkovaca uvijek s ponosom ističu činjenicu da je riječ o gradu u kojem se život kontinuirano odvija dulje od 8000 godina i koji je dao dva rimska cara. Vinkovci su danas jedan običan slavonski grad koji se između ostaloga može pohvaliti i s nizom nadaleko poznatih manifestacija, od kojih su mnoge poznate i izvan granica Hrvatske, kao i iznimno bogatim društvenim i kulturnim životom.

bogat program Započinje 3. Rockabilly festival u Vinkovcima

Sadržaj za sve generacije

Dovoljno je samo podsjetiti na Vinkovačke jeseni, Rimske dane, Advent u Vinkovcima, Vinkovačko ljeto, DORF… U Gradskoj upravi ističu da su Gradski muzej Vinkovci, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci i Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci ne samo gradske ustanove nego i promicatelji kulture kojima je zajednički uspješan rad. U Gradskoj upravi ističu da je svim tim kulturnim ustanovama osnivač Grad Vinkovci te da sve one ispunjavaju svoju zadaću.

Zamjenik pročelnice za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Davor Mecanović kaže da su gradske vlasti svjedoci, kroz svakodnevni kontakt s građanima, dobrog funkcioniranja sustava gradskih ustanova u kulturi koje ispunjavaju svoju primarnu zadaću.

– To je prije svega ponuda usluga i produkcija kulturnih sadržaja dostupnih široj zajednici kao dio kulture življenja. S ponosom možemo istaknuti da su naše ustanove, uz financijsku i logističku podršku Grada, nositelji i predvodnici kulturnog života u Vinkovcima. Vjerujem da ćemo u budućnosti ostvarivati još bolju i kvalitetniju produkciju kulturnih sadržaja zahvaljujući korištenju različitih izvora financiranja koji nam stoje na raspolaganju – rekao je Mecanović.

Započinje manifestacija Ljeto u Vinkovcima Ljetno kino u hladovini parka Lenije, a koncerti u pješačkoj zoni ispred Gimnazije

Pojašnjavajući njihov svakodnevni rad Mecanović kaže da Gradski muzej Vinkovci putem stručnih odjela provodi prikupljanje građe kroz terenska istraživanja i darovanja, zaštitu nove i stare građe, stručnu i znanstvenu obradu građe, vođenje muzejske dokumentacije, organizaciju skupova, izložbenu djelatnost te edukativnu djelatnost (vodstva, priredbe, predavanja, radionice i igraonice).

– Kao suorganizator, vinkovački muzej sudjeluje i u pripremi i realizaciji Rimskih dana, Antičkih filmskih večeri, DORF-a, koncerata MH u Vinkovcima…, a pomaže i srodnim institucijama. U prošloj godini, primjerice, muzejske prostore i izložbe obišlo je više od 6000 posjetitelja, a s manifestacijama kojima su suorganizator taj se broj, ističu, višestruko povećava – rekao je Mecanović.

Novi ravnatelj muzeja

Inače, nedavno je novim ravnateljem Gradskog muzeja Vinkovci imenovan Hrvoje Vulić. Vulić u vinkovački Muzej dolazi 2006. kao volonter-pripravnik u Arheološkom odjelu, a od 2007. godine do danas bio je zaposlen kao kustos.

Kupanje Voda u jezeru Banja izvrsne kakvoće

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci kroz godine djelovanja postala je prostor za koji se kaže da je mjesto za sve, odnosno mjesto koje okuplja male i velike korisnike i posjetitelje. Uz niz uobičajenih i svakodnevnih aktivnosti, poput posudbi knjiga, cjeloživotnog učenja i slično, u Gradskoj knjižnici i u 2019. nastavljaju s aktivnostima i programima. Tijekom ove godine vinkovačka knjižnica bila je domaćin nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!”, koja je u Vinkovcima proslavila 6. rođendan. Kada je riječ o kulturnim institucijama u Vinkovcima, nikako se ne smije zaboraviti Gradsko kazalište “Joza Ivakić” koje je prepoznatljivo po vlastitoj produkciji i koprodukciji. Ostvareno je niz kvalitetnih i zapaženih predstava kao i uspješnih glumačkih rola.