Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
DUBROVNIK

Više od 1000 građana sudjelovalo u kreiranju rekordnog proračuna

GRADONAČELNIK Mato Franković predstavio je najveći do sada proračun Grada Dubrovnika u kojem su se prvi put našli i projekti na prijedlog građana kroz participativno budžetiranje
1/2
Foto: DUBROVNIK
Dubrovački gradski proračun za 2024. godinu najveći je do sada i iznosi rekordnih 119,378.803 eura i za čak 37 posto veći je od prošlogodišnjeg

Najveći do sada proračun Grada Dubrovnika u iznosu od 119,378.803 eura izglasan je na Gradskom vijeću. Za čak 37% veći je od prošlogodišnjeg. Iako u proračunu za 2024. nema više prihoda od prireza, Grad neće povećati porez na dohodak, čime se prosječnoj dubrovačkoj obitelji povećavaju godišnja primanja za 680 eura.

Participativno budžetiranje

Posebnost proračuna je i to da je u njegovu kreiranju sudjelovalo više od tisuću građana, i to kroz projekt participativnog budžetiranja.

– Pred vama je proračun Dubrovnika za 2024., prvi ovakav, ne zbog toga što je najveći, nego zašto što je putem participativnog budžetiranja u njegovu kreiranju sudjelovalo više od tisuću naših sugrađana koji su kroz gradske kotare dali svoje prijedloge, koji su uvršteni u ovaj dokument – kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Grad Dubrovnik financirat će i mjesečne pokazne karte za učenike osnovnih i srednjih škola za što je osigurano 160.000 eura, tako će se od 2024. godine u Dubrovniku 77% naših sugrađana voziti besplatno javnim prijevozom. Za 48,70 % povećana su sredstva za sport. Jedna od novina je zasebna stavka za sport za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju, za što će se izdvojiti 130.000 eura, odnosno 77,6% više nego lani. I za kulturu se izdvaja više te će se za 101 program javnih potreba u kulturi odvojiti 55% više sredstava nego lani.

Uz podršku europskih sredstava nastavlja se ciklus ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte poput ceste Tamarić vrijedne 4 milijuna eura. Osiguravaju se sredstva za rad dvije nove ustanove, Doma umirovljenika i Azila za životinje, a značajno povećanje ide i vatrogascima čime će se dodatno poboljšati njihova radna prava.

Kontinuitet ulaganja u poboljšanje uvjeta predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja nastavlja se otvaranjem dva nova vrtićka objekta (Solitudo i DOC) i projektom dogradnje Osnovne škole Mokošica, čijom realizacijom će sve škole na području Grada ući u sustav jednosmjenske nastave.

Respect the City

Više od 2 milijuna eura osigurano je za pojačano održavanje niza ulica te više od 2 milijuna eura za pojačano čišćenje i održavanje javnih zelenih površina. Grad Dubrovnik će u sljedećoj godini financirati i izvlaštenja kako bi se započelo s gradnjom cestovne infrastrukture s ukupno 865.000 eura. Osigurana su i sredstva za rješavanje imovinskopravnih odnosa za vrtić Komolac, neuknjižene stambene zgrade u naselju ''Naš dom'' u Mokošici, obnovu zemljišnih knjiga i četiri gradska stana u povijesnoj jezgri.

Osigurano je 900.000 eura za 30 dubrovačkih obitelji kojima će Grad s 30.000 eura pomoći pri rješavanju stambenog pitanja. Grad nastavlja s provedbom mjera sufinanciranja ugradnje fotonaponskih solara za obiteljske kuće. U proračunu su i poticaji za produljenje turističke sezone i nastavak projekta Respect the City.

NAJVAŽNIJA turistička nagrada u Hrvatskoj otišla je u Dubrovnik potvrdivši izvrsnost i atraktivnost, ali i napore u postizanju održivog turizma Dani hrvatskog turizma Dubrovnik je turistička destinacija godine – šampion turizma Sunčan dan u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika Obnova stolarije Dubrovčanima bespovratna sredstva Stipendije od akademske godine 2023./2024. povećavaju se za 10% – 220 eura za studij izvan Dubrovnika i 120 eura za studij u gradu VEĆE STIPENDIJE Studentske stipendije do 220 €, učeničke do 145 €