Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Po izdvajanju za studentske stipendije Koprivnica uz bok Zagrebu i Splitu

Više od 70 posto mladih iz grada upisano na neki fakultet

1/2
Foto: Grad Koprivnica
Zadali smo si cilj da u idućoj godini još povećamo izdvajanja za deficitarna zanimanja i tako zadržimo mlade ljude koji će raditi na razvoju naše Koprivnice, ponosan je gradonačelnik Mišel Jakšić

Zagreb, Split i Koprivnica izdvajaju najviše novca za studentske stipendije, pokazalo je veliko istraživanje jednog portala. Dok je posve logično da su dva naša najmnogoljudnija grada na vrhu te ljestvice, veliko je iznenađenje da je na trećem mjestu po apsolutnim iznosima za stipendije grad s približno 32.000 stanovnika.

Proslava 113. rođendana škole u znaku dobrih vijesti Gimnazija Fran Galović među deset najboljih u državi, riješen i spor o otplati školske zgrade

Dugoročna strategija

U anketnom istraživanju koje je obuhvatilo 116 od ukupno 128 gradova u Hrvatskoj istaknuto je da Split kao drugi na ljestvici za studentske stipendije izdvaja 6,4 milijuna, a Koprivnica kao treća 3,3 milijuna. Ti su gradovi najbolji i prema ukupnom broju stipendija: Split ove godine stipendira 464 studenta, a Koprivnica 433, no podravsko središte ima u planu tijekom akademske godine dodijeliti čak 500 stipendija. Na četvrtom mjestu našao se Zadar, peti je Čakovec, a šesti Varaždin.

Koprivnica, zapravo, stipendira sve studente, pa danas više od 70 posto mladih iz grada u dobi od 20 do 25 godina studira. Daju i stipendije za studiranje u inozemstvu, i to u iznosu od 1100 kuna. Prema visini stipendija Koprivnica je također u prvih 10 hrvatskih gradova.

Investicije u predškolski odgoj financiraju se iz fondova EU U obnovu montažnog i gradnju novog dječjeg vrtića uložit će se više od 11 milijuna kuna

– Ta analiza zapravo pokazuje da je dugoročna strategija razvoja Koprivnice okrenuta mladim ljudima, osobito financiranjem obrazovanja i podizanjem obrazovne strukture mladih. Koprivnica je prema toj analizi drugi grad u Hrvatskoj nakon Splita po broju studentskih stipendija, što znači da na današnji dan imamo 433 stipendije. Po najvećem iznosu stipendija smo u prvih deset, a po ukupnom izdvajanju za stipendije opet smo drugi iza Zagreba i Splita. Iza nas su ostali Zadar, Čakovec, Varaždin, Rovinj, Vinkovci i Rijeka, od koje izdvajamo tri puta više sredstava. Naravno da tu nećemo stati. Zadali smo si cilj da u idućoj godini još povećamo izdvajanja za deficitarna zanimanja i tako zadržimo mlade ljude koji će raditi na razvoju naše Koprivnice – ponosan je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Koprivnica vodoopskrba MINIMALNI GUBICI Unatoč pucanju cijevi Koprivnica gubi najmanje vode

Neki tek sufinanciraju kredite

Dodaje kako se u sve tri osnovne škole u Koprivnici provode programi robotike i rada s darovitom djecom, a tu je i centar izvrsnosti u matematici. Iduće godine, otkriva, pokreće se centar izvrsnosti u području elektrotehnike pri Obrtničkoj školi. Jakšić podsjeća i na to da je 2015. Grad osnovao najmlađe sveučilište u Hrvatskoj - Sveučilište Sjever. Pokrenuti su moderni studijski programi poput medijskog dizajna, održive mobilnosti te klasični studiji poput novinarstva, prehrambene tehnologije i ekonomije.

Novac za stipendije, pokazalo je istraživanje, izdvaja više od 90 posto gradova u Hrvatskoj, ali ima i onih koji to čine tek subvencijama kamata na studentske kredite. U oči bode informacija i da tek 15 gradova izdvaja više od milijun kuna za stipendije. Svi drugi su ispod, što pokazuje da mnoge lokalne uprave stipendiranje studenata i visoko obrazovanje nemaju u fokusu.

U apsolutnim iznosima izdvajanja za stipendije Zagreb je uvjerljivo prvi s 27,7 milijuna kuna, Split je drugi sa 6,4 milijuna, a Koprivnica treća s 3,3 milijuna kuna. Na ljestvici najizdašnijih gradova slijede Zadar (2,6 milijuna), Čakovec (2,5), Varaždin (dva milijuna) te Rovinj, Vinkovci, Sinj i Novska.

koprivnica Pogledajte kako izgledaju dvometarske 'Pisanice od srca' koje su širile radost Uskrsa po svjetskim metropolama