Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Proslava 113. rođendana škole u znaku dobrih vijesti

Gimnazija Fran Galović među deset najboljih u državi, riješen i spor o otplati školske zgrade

1/3
Foto: Robert Mihaljević
Priznanje za najboljeg profesora dobio je Zoran Pintarić, a najbolji učenici su Lovro Klobučar iz I. d, Marta Kunštić iz II. d, Luka List iz III. d te Bartol Kekez iz IV. a razreda

Koprivnička Gimnazija Fran Galović proslavila je 113. godišnjicu od osnutka. Svečanost se obilježava u godini u kojoj je Gimnazija, prema informacijama gradske uprave, ušla među top deset srednjoškolskih ustanova u Hrvatskoj, ali istodobno je država konačno pristala podmiriti troškove gradnje velebne školske zgrade sa sportskom dvoranom.

Investicije u predškolski odgoj financiraju se iz fondova EU U obnovu montažnog i gradnju novog dječjeg vrtića uložit će se više od 11 milijuna kuna

Tjedan Luke Lista

Na svečanosti koja se održala u koprivničkome Domu mladih učenicima, gostima i prosvjetarima, nakon uvodnih riječi gimnazijskog ravnatelja Vjekoslava Robotića, obratio se i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Opstati 113 godina i još postati jedna od top deset hrvatskih srednjoškolskih obrazovnih institucija mogu samo veliki ljudi kojima je stalo do škole i rada, visokomotivirani učenici i učenice koji svojim angažmanom prednjače na raznim natjecanjima diljem naše zemlje i izvan nje – naglasio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja najboljem profesoru i najboljim učenicima. Priznanje za najboljeg profesora dobio je Zoran Pintarić, a najbolji učenici su Lovro Klobučar iz I. d, Marta Kunštić iz II. d, Luka List iz III. d te Bartol Kekez iz IV. a razreda. Bio je to svakako i tjedan Luke Lista koji je sudjelovao na kemijskoj olimpijadi u Rusiji na kojoj su hrvatski učenici osvojili srebrnu i dvije brončane medalje.

alpinisti priskočili u pomoć Stanari na Trgu kralja Tomislava dobivaju novi sustav grijanja s vanjskim kotlovnicama

Na 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi Hrvatsku su predstavljali splitska gimnazijalka Barbara Sumić koja je osvojila srebro, njezin sugrađanin i školski kolega Mislav Barić koji se vratio s broncom, zagrebački gimnazijalac Ivor Vavra Plavšić (također brončani), učenik koprivničke gimnazije Luka List i zagrebački gimnazijalac Stjepan Dolić. Pravo sudjelovanja na olimpijadi učenici su stekli na temelju završnog ispita na zagrebačkom PMF-u za koji su se pripremali mjesecima. Među pet najboljih kemičara gimnazijalaca u Hrvatskoj našao se tako i koprivnički učenik.

Gradu pola milijuna kn duga

Godina je za koprivničku gimnaziju te lokalnu zajednicu svakako važna i po tome što Ministarstvo obrazovanja opet redovito podmiruje obveze proistekle iz ugovora Vlade, Grada i Županije o pokrivanju troškova gradnje škole prema modelu javno-privatnog partnerstva. Taj je ugovor Vlada jednostrano raskinula potkraj 2015.

Koprivnica vodoopskrba MINIMALNI GUBICI Unatoč pucanju cijevi Koprivnica gubi najmanje vode

Trgovački sud lani je nepravomoćno odlučio u korist Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije i prema toj presudi država Županiji mora isplatiti 1,5 milijuna kuna, a Gradu oko pola milijuna kuna duga za razdoblje od prosinca 2015. do ožujka 2016. Županija i Grad podnijeli su još jednu tužbu kojom traže ukupno šest milijuna kuna za razdoblje od travnja 2016. do lipnja 2017.

Prema ugovoru, država se bila obvezala sufinancirati 55 posto troška u JPP-u koprivničke gimnazije, ali je Vlada jednostrano krajem 2015. raskinula ugovore i prestala podmirivati rate. Grad i Županija pokušali su mirnim putem postići rješenje, ali država se oglušila pa je sve završilo na sudu.

Hrvatska pamet Hrvatskoj I ti možeš pokrenuti svoj posao uz ovu akciju