Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Investicije u predškolski odgoj financiraju se iz fondova EU

U obnovu montažnog i gradnju novog dječjeg vrtića uložit će se više od 11 milijuna kuna

Foto: Dječji vrtić Tratinčica
Uz najniže cijene vrtića u Hrvatskoj, uveli smo i popust na drugo dijete te besplatan smještaj za treće dijete iz obitelji. Dječji vrtić “Loptica” izuzetno nam je važan jer je u samome centru grada, a u zadnjih 38 godina nije bilo znatnijih ulaganja u taj objekt

Uskoro kreće provedba dvaju velikih projekata koji će znatno poboljšati uvjete predškolskog odgoja u Koprivnici. Riječ je o kapitalnim radovima na dječjim vrtićima vrijednima više od 11 milijuna kuna. Prošli je tjedan, tako, s izvođačima radova potpisan ugovor o poboljšanju energetske učinkovitosti montažnog objekta zgrade dječjeg vrtića “Loptica” u središtu grada, a investicija je vrijedna oko 2,8 milijuna kuna. Početak radova predviđen je u lipnju, a objekt bi trebao biti dovršen već do kraja kolovoza, što znači da će mališani iduću pedagošku godinu dočekati u novim prostorima.

Koprivnica vodoopskrba MINIMALNI GUBICI Unatoč pucanju cijevi Koprivnica gubi najmanje vode

Bolja kvaliteta boravka

Drugi veliki projekt odnosi se na gradnju potpuno novog dječjeg vrtića u prigradskom naselju Starigradu koji je vrijedan ukupno 8,4 milijuna kuna. Osobito je važno da će se te investicije najvećim dijelom financirati europskim novcem.

– Lijepo je kad se možemo pohvaliti dizanjem materijalnih prava našim odgojiteljicama i brojem obrta dadilja. Uz najniže cijene vrtića u Hrvatskoj, uveli smo i popust na drugo dijete te besplatan smještaj za treće dijete iz obitelji. Za ovu i iduću godinu najavili smo značajna ulaganja u odgojno-obrazovne institucije, a već danas možemo reći da je riječ o iznosu većem od deset milijuna kuna. Dječji vrtić “Loptica” izuzetno nam je važan jer je u samome centru grada, a u posljednjih 38 godina nije bilo znatnijih ulaganja u taj objekt – naglasio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić nakon potpisivanja ugovora s izvoditeljima radova na montažnom objektu “Loptice”.

POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA Uz pomoć županijske kreditne linije lakše u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, šećerne repe...

Koprivnica je još koncem 2016. u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever pokrenula provedbu međunarodnog EU projekta Prominent MED čiji je cilj provesti projekte cjelovite obnove zgrada u četiri partnerske zemlje (Hrvatskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj) korištenjem relativno novog postupka javne nabave inovacija. U Hrvatskoj će projekt biti proveden u suradnji s gradskim Dječjim vrtićem “Tratinčica”, a cilj je, kako navode u Gradu, isporučiti inovativno rješenje za vanjsku, unutarnju, energetski učinkovitu i funkcionalnu rekonstrukciju zgrade.

Kako se navodi u priopćenju iz Gradske uprave, investicija na Loptici znatno će poboljšati energetsku učinkovitost, funkcionalnost instalacija, kvalitetu uvjeta za boravak, igru i učenje djece te produljiti vijek trajanja zgrade. Vrijednost ugovorenih radova s PDV-om iznosi oko 2,8 milijuna kuna, Grad plaća 46 posto, a 54 posto je osigurano iz projekta Prominent MED.

alpinisti priskočili u pomoć Stanari na Trgu kralja Tomislava dobivaju novi sustav grijanja s vanjskim kotlovnicama

Dovršetak za tri godine

Koji mjesec ranije, Koprivnici je u sklopu programa Ruralnog razvoja odobren novac za gradnju i opremanje dječjeg vrtića u prigradskom naselju Starigrad. Projektom se planira gradnja vrtića bruto površine oko 560 četvornih metara u kojem će boraviti blizu 70 mališana predškolske dobi s područja pet prigradskih naselja: Starigrada, Bakovčica, Draganovca, Jagnjedovca i Štaglinca.

U Gradu su naglasili da se Koprivnica time približava Barcelonskim ciljevima o uključenosti u vrtić jer se postiže uključenost gotovo 70 posto djece u predškolske ustanove na ruralnom području. Iz fondova EU za poticanje ruralnog razvoja za novi vrtić stiže 6,4 milijuna kuna, a Grad će izdvojiti dva milijuna. Dječji vrtić trebao bi biti dovršen za tri godine.

Cikloturizam je sve rašireniji u istočnoj Slavoniji sastanak s ministrom turizma Župan Koren: Podravina i Prigorje idealni su za razvoj cikloturizma