Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA

Uz pomoć županijske kreditne linije lakše u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, šećerne repe...

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Povoljna kamata i kraći put do realizacije.

Antun Peršić iz Križica jedan je od poljoprivrednika koji su iskoristili pogodnost županijske kredite linije za proljetnu sjetvu, realiziravši čak 140 tisuća kuna kredita. Riječ je o pomoći koju Bjelovarsko-bilogorska županija pruža svojim poljoprivrednicima u vidu najpovoljnije kreditne linije za proljetnu sjetvu u Republici Hrvatskoj. 

Agro-klaster i Vukovarsko-srijemska županija Podolar: Spojili smo ‘zelenu’ i ‘plavu’ Hrvatsku, sad se već govori o konkretnim cijenama

Brže do realizacije kredita
Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija subvencionira kamatu s 2,8 posto, a poljoprivrednicima se u poslovnim bankama nudi  kamatna stopa od 1,2 posto do 1,7 posto, najniža do sada. Na OPG-u Antuna Peršića obrađuju više od 100 hektara zemlje na kojoj proizvode kukuruz, soju i uljanu repicu, a bave se i tovom junadi, uzgojem muznih krava te proizvodnjom mlijeka. 

- Imamo 50 muznih krava, godišnju proizvodnju oko 350 do 360 tisuća litara mlijeka. Obrađujemo 100 hektara zemlje. Sijemo kukuruz, soju, tritikal, pšenicu, uljanu repicu. Godišnje nam treba od 300 do 350 tisuća kuna za ratarski dio, za ulog u proizvodnju. Dvije trećine financiramo sami, a stotinjak tisuća kuna županijskim kreditom. Županijska kreditna linija povoljna je što se tiče kamate, kraći je put do realizacije sredstava - rekao je poljoprivrednik Antun Peršić, dugogodišnji korisnik kreditne linije. 

Podsjetimo, prošle godine ukupno je realizirano 156 kreditnih zahtjeva vrijednih gotovo 20 milijuna kuna. O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 201 milijun kuna za 4681 kreditni zahtjev tijekom proteklih 15 godina. Za subvencioniranje kamate kroz sve te godine Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojila je 4,5 milijuna kuna.

Pannon EGTC Naši OPG-ovci prodavat će na mađarskim tržnicama

Financijska pomoć 
Poljoprivredni proizvođači tako lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe, a unatrag dvije godine kredit se može zatražiti i za presadnice povrća, dakle, povrtlarske kulture. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5000 kuna, dok je najviši iznos 1,000.000 kuna. Rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci. 

- Moram reći da je odaziv naših poljoprivrednika rekordan. Uz 184 zahtjeva zatraženo je 25 milijuna kuna. Veseli me da je više od dvije trećine već realizirano. Kao što smo čuli od našeg domaćina, upravo to je pomoć kakvu poljoprivrednici trebaju. Kreditna linija koja je kratka, brzo se ostvaruje, ima najpovoljnije uvjete u Republici Hrvatskoj i u konačnici omogućava da se repromaterijal kupi onda kada je to poljoprivrednicima najpovoljnije, a da se novci vrate kada se proda ljetina. Mislim da je to put kojim su krenuli i drugi u Hrvatskoj - naglasio je župan Damir Bajs. 

Općini Kapela uručen program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH Poljoprivrednicima u zakup na 25 godina 250 hektara zemlje

Napomenimo i to da je proljetna sjetva poljoprivrednicima iz godine u godinu sve veći financijski izdatak kojeg teško pokrivaju. Kako bi im se pomoglo da kvalitetno obave proljetnu sjetvu, za što su nužni kvalitetno sjeme, mineralno gnojivo  i zaštitna sredstva, kreditna linija i više im je nego dobrodošla i to u pravo vrijeme kada je agromaterijal potreban za sjetvu najpovoljniji na tržištu.