Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Agro-klaster i Vukovarsko-srijemska županija

Podolar: Spojili smo ‘zelenu’ i ‘plavu’ Hrvatsku, sad se već govori o konkretnim cijenama

Foto: Branimir Bradarić
U Agro-klaster je dosad uključeno oko 150 proizvođača koji proizvode 160 artikala čija kvaliteta nikad nije bila upitna

Drugu godinu zaredom županijska tvrtka Agro-klaster i Vukovarsko-srijemska županija organizirali su uskrsni doručak gdje su na trpezi ponuđeni tradicionalni slavonski poljoprivredni proizvodi s domaćih OPG-ova. Bilo je tu suhomesnatih proizvoda, sira, meda, soka, rakija, vina, svega onog što se i inače nalazi na uskrsnim trpezama.

forum I Vukovarska županija na Poslovnom forumu

Uključeno 150 proizvođača

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar kazao je da ova županijska tvrtka već više od godinu dana svoga rada uspješno ujedinjuje obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja županije te im pomaže plasirati proizvode na tržištu, a osobito na Jadranu. Tako je započela suradnja s domaćim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima radi okupljanja domaćih proizvoda najviše kvalitete te implementiranja u ponudu na tržištu, čime se želi omogućiti kupcima da okuse ono najbolje što Hrvatska nudi.

– U ovih godinu dana napravili smo puno i možemo reći da smo ispunili dosad zadane ciljeve. Uspjeli smo okupiti, umrežiti i organizirati šest granskih klastera, ali također smo uspostavili kontakte s ugostiteljima, hotelima i trgovcima s područja cijele Hrvatske, a posebno s onima na Jadranu. Godinama se o tome govori, ali mi smo uistinu povezali ‘zelenu’ i ‘plavu’ Hrvatsku. Sada se već razgovara o konkretnim proizvodima, količinama i cijenama – rekao je Zdenko Podolar.

bez aditiva Vukovarski Walkow prepoznaje sve više ljubitelja craft piva

U Agro-klaster je dosad uključeno oko 150 proizvođača koji proizvode 160 artikala čija kvaliteta nikad nije bila upitna. Govoreći o radu klastera Podolar je dodao kako se i dalje postavlja pitanje dovoljnih količina, kontinuiteta i distribucije, ali i istaknuto je da OPG-ovi s područja županije imaju dovoljne količine mesa, sira, vina, meda. Upravo ti proizvodi, uz projekt proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja, trebali bi biti temelj još uspješnije suradnje s ‘plavom’ Hrvatskom.

Predsjednik Udruženja proizvođača orašastih plodova Damir Sovar kazao je da je on iznimno zadovoljan radom Agro-klastera kao i svime što je napravljeno.

– Posla je puno, ali vidljivi su napredak i pomaci nabolje. Kod orašastih plodova je sve to malo drukčije jer nama treba 6-7 godina do povećanja proizvodnje, ali svakako treba ustrajati, raditi dalje i stvarati nove kontakte i potencijalne kupce – rekao je Sovar.

Pannon EGTC Naši OPG-ovci prodavat će na mađarskim tržnicama

Poticaj za ostanak ljudi

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je da Županija podržava razvoj poljoprivredne proizvodnje kao i to da žele pomoći u prezentaciji i plasmanu proizvoda jer je domaće najbolje i najzdravije.

– Uz to, kupnjom domaćeg sira, jaja, suhomesnatih i ostalih prehrambenih proizvoda potičemo razvoj poljoprivrede i ostanak ljudi na ovom području – rekao je Galić.

Podsjetio je i na projekt Agro-tehnološkog centra u Cerni čija bi gradnja trebala započeti tijekom ove godine, a koji će otvaranjem svojih vrata domaćim poljoprivrednicima ponuditi brojne nove mogućnosti.

Gari Cappelli U Benkovcu predstavljeni natječaji za ruralni turizam Malim gospodarstvima i 
OPG-ovima novac za turizam