Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
bez aditiva

Vukovarski Walkow prepoznaje sve više ljubitelja craft piva

1/3
Foto: Branimir Bradarić
Poduzetnička priča bračnog para iz Vukovara čije se craft pivo trenutno može pronaći u nizu vukovarskih kafića, a uskoro i šire

U vrijeme kada se mnogi mladi odlučuju za odlazak iz Hrvatske mladi bračni par iz Vukovara odlučio je krenuti u poduzetničke vode. Nakon što su prošle godine Iva i Ivan Komšić osnovali tvrtku Craft pivovara Vukovar ovoga proljeća krenuli su i s proizvodnjom svog craft piva Walkow.

Turizam u Vukovaru Biseru Dunava nagrada za najbolji smještaj u gradu

Poticaji zavoda

– Zadovoljni smo kako nam je krenulo. Ljudi su prepoznali naše pivo kao kvalitetno i do sada imamo samo pozitivne komentare. Pivo Walkow se već sada može probati u nizu vukovarskih kafića, a kako vrijeme bude odmicalo potrudit ćemo se da bude dostupno ne samo u Vukovaru, nego i šire – rekla je Iva Komšić koja je inače rođena Zagrepčanka.

U Vukovar ju je još prije desetak godina dovela ljubav i tu je i ostala. Govoreći o ideji kako je došlo do otvaranja craft pivovare kaže kako je niz godina sa suprugom kuhala pivo doma te da je proizvodnja bila samo logičan korak. Pri tome su iskoristili i poticaje za samozapošljavanje koje nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje što im je bio dodatni vjetar u leđa.

Foto: Branimir Bradarić

– Vjerujemo u ovaj projekt i sigurna sam da će biti dobro. Mnogo toga je i nama novo, ali se snalazimo. U ovome smo samo nas dvoje tako da kada nešto zapne ili se pojavi problem zovemo prijatelje pivare u pomoć – kaže Iva Komšić.

Govoreći o svome pivu, koje se proizvodi uz pomoć moderne opreme, Komšići kažu kako je Walkow pivo nefiltrirano i nepasterizirano, bez aditiva i umjetnih bojila. Pivo je karakterističnog “blonde” stila, zvanog i “golden ale” – dakle blaža, laganija varijanta američkog ale piva s nešto manje hmelja i manje arome.

U svibnju Vukovar domaćin 2. festivala SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ Grad će postati mjesto susreta domovinske i iseljene Hrvatske

„Blonde ale“ je izvorno zamišljen kao način prelaska potrošača s komercijalnih piva na craft piva. Vodili su računa o svim detaljima pa je tako standardna boca oblijepljena naljepnicom na kojoj se uz naziv Walkow vidi i vukovarski vodotoranj. Walkow je inače starohrvatski naziv za vukovarsku utvrdu sazdanoj na visokoj dunavskoj obali, a po kojoj je puno godina poslije Vukovar i dobio ime.

Stižu i nove vrste piva

– Trenutačni kapacitet naše pivovare je 2800 litara mjesečno s time da se on, bude li potrebe, može i proširiti. Prodaja ide dobro i planiramo pokriti i šire područje. O prodaji ovise i svi daljnji planovi. Do kraja godine planiramo izbaciti i nešto začinjenija i atraktivnija piva – kaže Ivan Komšić koji je i glavni kuhar piva dodavši da se sve potrebno za proizvodnju piva može pronaći u Hrvatskoj, ali hmelj nabavljaju iz 
 Slovenije.

Zajedničkim projektima do kvalitetnijeg života djece Sportske aktivnosti za djecu iz siromašnih obitelji i djecu s poteškoćama u razvoju