Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Zajedničkim projektima do kvalitetnijeg života djece

Sportske aktivnosti za djecu iz siromašnih obitelji i djecu s poteškoćama u razvoju

Foto: Branimir Bradarić
U okviru projekta “sportom kroz život” 150 djece u socijalnom razvitku moći će ići na sport

Zajedničkim djelovanjem Javna ustanova Sportski objekti Vukovar i Razvojna agencija Vukovar (VURA) pripremili su još dva projekta iz Europskog socijalnog fonda otvorivši natječaj „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport“. Riječ je o projektima „Sportom kroz život“ i „INsport“ ukupne vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna.

ZA UČENIKE OŠ S. GLAVAŠEVIĆA U VUKOVARU ADRIS OSIGURAO BESPLATNU RADOST Volimo čitati stripove i tekstove o životinjama

– Ovim projektima poboljšat ćemo kvalitetu života djece u Vukovaru, dakle najmlađih i najbitnijih. Smatram da će oni koji nemaju dovoljno materijalnih sredstava moći napokon ići na aktivnosti kao i njihovi vršnjaci, a i djeca s teškoćama u razvoju moći će se integrirati u društvo – rekla je direktorica VURE Vedrana Žilić.

Novi programi

Ravnatelj JU Sportski objekti Vukovar Ivan Szabo objasnio je kako će se projekt „Sportom kroz život“, koji je rađen u partnerstvu s Gradom Vukovarom, provoditi 24 mjeseca. U sklopu njega bit će razvijena tri nova sportska programa, nabavit će se potrebna oprema za provedbu te će se 150 djece u socijalnom riziku moći baviti sportskim aktivnostima potpuno besplatno i tako izjednačiti sa svojim vršnjacima i integrirati u zajednicu.

Projekt „INsport“ provodit će 36 mjeseci, a u sklopu njega bit će razvijena i provedena i dva nova programa za djecu s invaliditetom, nabavljena potrebna oprema za JU Sportski objekti Vukovar kao i kombinirano igralo za djecu s teškoćama u razvoju u sklopu postojećeg igrališta. Isto tako bit će prilagođen i sanitarni čvor u sportskoj dvorani za osobe s invaliditetom te ih tako integrirati u društvo kroz sport. Navedeni projekt osigurava i kombi te besplatan prijevoz djece do JU Sportski objekti Vukovar, a zaposlit će se tri nove osobe za rad na projektnim aktivnostima.

Turizam u Vukovaru Biseru Dunava nagrada za najbolji smještaj u gradu

– Natječaj se mogao prijaviti u dvije komponente, od kojih je jedna bila rad s djecom u socijalnom riziku, a druga s djecom s teškoćama u razvoju. Sportski objekti prijavili su oba natječaja i oba su prošla. Programi se uglavnom odnose na one koji će se odvijati na bazenu, školi plivanja različitih oblika te na programe koji će se odvijati u sportskoj dvorani i na otvorenom, koje smo mi nazvali multisport – rekao je Szabo te dodao kako je u pripremi i nekoliko novih većih i manjih projekata.

Zapošljavanje novih osoba

Najavio je u sklopu projekta i osnivanje sportske sekcije za djecu s teškoćama u razvoju i djecu s invaliditetom koje bi kasnije integrirali u Plivački klub odnosno u sve ostale programe koji se provode u ustanovi. Isto tako udruga Vukovarski leptirići, koja je partner, dobit će malonogometni kavez kojim će, osim momčadskih sportova, moći provoditi i druge aktivnosti. U ova dva projekta bit će zaposleno još pet osoba.

– Kao što smo vidjeli, ovo postaje praksa i ja se nadam da će tako biti i još češće. Grad Vukovar u smislu povlačenja sredstava EU učinili smo izuzetno efikasnim gradom. Još prije nekoliko godina bio je to usporen, inertan grad, a pretvorio se u agilan – Vukovar praktično sa 100 postotnom učinkovitošću realizira projekte koje kandidira prema EU i nacionalnim izvorima financiranja – rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

Za provedbu projekta bit će potrebno oko 20 milijuna kuna 'Pluća' Vukovara dobivaju nove sadržaje Šetnica uz Vuku, kamp, bungalov, stijena za penjanje u Park šumi Adica U svibnju Vukovar domaćin 2. festivala SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ Grad će postati mjesto susreta domovinske i iseljene Hrvatske