Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
'Pluća' Vukovara dobivaju nove sadržaje

Šetnica uz Vuku, kamp, bungalov, stijena za penjanje u Park šumi Adica

Za provedbu projekta bit će potrebno oko 20 milijuna kuna
1/2
Foto: Grad Vukovar
Zimi će se Adica uz pomoć dekorativne rasvjete pretvoriti u “čarobnu šumu”

Park šuma Adica u Vukovaru, koju mnogi građani nazivaju i plućima grada, uskoro će dobiti jedan sasvim novi i uređeniji izgled s nizom različitih sadržaja, najavljuje to Igor Antolović, zaposlenik vukovarske gradske uprave, ujedno i voditelj Projekta Adica.

Vrtićarci su uživali u noćnom druženju Vukovar Odgojiteljice organizirale najbolji pidžama party

Novac iz Intervencijskog plana

Pojašnjava i kako se tim projektom planira revitalizirati Park šuma Adica radi povećanja turističke atraktivnosti stvaranjem novih proizvoda, a u najvećoj mogućoj mjeri nastojat će se sačuvati izvorno stanje okoliša. Gradnja unutar projekta planira se provesti uz što manje zadiranja u okoliš, odnosno sa što manje uklonjenih stabala te uz primjenu prirodnih materijala.

– Cilj projekta je stvaranje svih potrebnih preduvjeta za razvoj, prijavu i provedbu projekta Adica iz odobrenog Intervencijskog plana Grada Vukovara, odnosno realizacija seta dokumentacije za navedeni projekt koja obuhvaća izradu tehničke dokumentacije te studiju izvedivosti i strategiju turističkog brendiranja grada Vukovara, što će se kao strateški dokument koristiti u daljnjem razvoju turizma grada Vukovara – ističe Antolović.

Luka Vukovar U Vukovar će ove godine uploviti 318 kruzera s turistima iz cijeloga svijeta Amerikance, Engleze i Irce dočekali u Vukovaru uz tamburaše i delicije

Kada je riječ o sadržajima, projekt predviđa gradnju šetnice uz rijeku Vuku, kampa, bungalova za smještaj, ali i adrenalinskog parka i čarobne šume. Antolović navodi kako će šetnica biti sagrađena od drveta u dužini od oko 1 km, a po izgradnji brane na ušću Vuke u Dunav šetnica će biti 1,5-2 m iznad vode. Osim na početku i na kraju, šetnica će imati još 3 odvojka prema lijevoj obali Vuke te jedan odvojak i most prema desnoj obali na kojoj će biti smještena stijena za penjanje i polazna točka zračnog tobogana. Planirani kamp imao bi 20 kamp-mjesta površine 45 m² za smještaj šatora, a trebao bi zadovoljiti uvjete kako bi ga se kategoriziralo kao kamp s tri zvjezdice. Kamp će se prostirati na oko 4000 m², a prostor bi bio ograđen ogradom od prirodnih materijala, imat će zajednički sanitarni čvor, druge potrebne sanitarne elemente i usluge, natkriveno spremište za bicikle te zajedničku sjenicu s mjestima za sjedenje, loženje vatre i pripremu hrane. Planirana je i izgradnja 20 bungalova za smještaj od kojih će 10 biti jednokrevetne, a 10 dvokrevetne sobe. Bungalovi će biti površine oko 20 m² s tim da je dio smještajnih objekata projektiran kao kućice na stupovima.

U Vukovaru potpisan sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene nekretnine Interventna policija od ljeta se seli u Borovo naselje

Gradnja od 2020. godine

Mnogima će biti posebno zanimljiv adrenalinski park koji će se sastojati od visinskih i nizinskih statičnih poligona s različitim elementima i preprekama koje treba prijeći kao što su uže i stabla postavljena na drvenim stupovima, stijene za penjanje i zračni tobogan namijenjen pustolovnom turizmu, zabavi, održavanju kondicije, razvijanju novih vještina. Uz poligone će se postaviti i stijena za sportsko penjanje, visine oko 20 m, uz koju će se sagraditi i stubište radi uspona do polazne točke zračnog tobogana. Zimi, kada adrenalinski park ne bude u funkciji, Adica će se uz pomoć dekorativne blagdanske rasvjete pretvoriti u „čarobnu šumu“.

– Sredstva za realizaciju Projekta Adica osigurana su putem Intervencijskog plana. Prema našim procjenama za provedbu projekta bit će potrebno oko 20 milijuna kuna. Očekujemo da će sredinom 2019. biti ishođene sve građevinske dozvole za planirane zahvate, a u 2020. će se krenuti s realizacijom. Novi objekti s postojećim restoranom činit će jednu cjelinu gdje će se zaposliti najmanje 30 osoba – zaključio je Antolović.

Obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara ‘Branitelji bi bili puno jači kada bi imali jednu krovnu udrugu, a ne stotine malih’