Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara

‘Branitelji bi bili puno jači kada bi imali jednu krovnu udrugu, a ne stotine malih’

Foto: Grad Vukovar
Imamo problem da brojni branitelji ne žele biti članovi nijedne udruge jer ne znaju kamo bi. Razjedinjeni smo i to neki jako dobro koriste, kaže Tomislav Josić

Toga 10. ožujka 1991. godine u Bogdanovcima, nedaleko od Vukovara, postrojeni su prvi nenaoružani odredi koje su činili građani s područja bivše Općine Vukovar.

Ivan Penava Projekt Grada i Turističke zajednice Predstavljen spot "Vukovar za sva vremena"

Djelomično zadovoljni

U spomen na taj dan u Vukovaru je jučer obilježen Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara. Tom prilikom preživjeli pripadnici 204. Vukovarske brigade položili su vijence podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i u Bogdanovcima te je održana svečana akademija u Hrvatskom domu.

– Ovo je najmanje što možemo učiniti za naše suborce i prijatelje koji su poginuli tijekom agresije ili se i danas vode kao nestali. Okupili smo se kako bismo ih se još jednom sjetili i odali im počast, ali se i prisjetili tih dana kada smo stvarali Hrvatsku. To postrojavanje nenaoružanih odreda bilo je zapravo prvo postrojavanje 204. Vukovarske brigade – kaže predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić. Dodaje i kako je 10. ožujka odabran većinom glasova čelnika braniteljskih udruga iz Vukovara, ali i kako je isto tako mogao biti odabran i neki drugi datum koji je važan za branitelje Vukovara i obranu grada. Danas, 28 godina od postrojavanja i agresije na Hrvatsku, Josić kaže kako su branitelji djelomično zadovoljni. Velika većina njih je ostvarila svoja zakonska prava.

Gradu Vukovaru odobreno 5,8 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda Psihosocijalna te pomoć u kući i motivacijska potpora za 155 branitelja

– Zadovoljni smo jer smo stvorili slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Stvorili smo je svojom krvlju i na to smo ponosni. Međutim, boli nas kada vidimo što i kako se radi. Vukovar danas izgleda ljepše i uređenije nego ikada, ali od zidova se ne živi. Nedostaje posla i radnih mjesta kako bismo na taj način zadržali mlade u ovom gradu. Ovako dalje neće moći ići i nešto se mora hitno napraviti – rekao je Josić. Ističe kako su nekadašnji gospodarski giganti Vukovara poput Borova, Vupika ili Vuteksa nestali ili su u problemima, ali svih ovih godina nisu stvoreni novi. Odgovornost za to pripisuje prijašnjim gradonačelnicima, ali i državi koja nije našla načina da grad podigne gospodarski i tako mu vrati barem dio za sve što je dao tijekom Domovinskog rata. Kada govori o Vukovaru danas, kaže kako je po njemu veliki problem to što su djeca u vrtićima i školama u odvojenim razredima. Dodaje kako je međunacionalna situacija korektna i da tu ne vidi nekih problema

“Djecu ne treba dijeliti”

Josića osobno smeta i veliki broj braniteljskih udruga za što kao jednog od glavnih krivaca vidi politiku i njezine interese.

– Najsretniji bih bio kada bismo imali jednu krovnu udrugu, a ne ovako na stotine malih. Na taj način bismo bili puno jači i naš bi se glas dalje i bolje čuo. Nažalost, mi sada imamo situaciju da su neki čelnici udruga godinama na poziciji predsjednika i uporno ostaju na toj poziciji. Svatko želi biti predsjednik i na taj način “usisavati“ novac. Zbog svega toga imamo i problem da brojni branitelji ne žele biti članovi nijedne udruge jer ne znaju kamo bi. Razjedinjeni smo, to neki jako dobro koriste i na tom polju moramo puno toga učiniti – zaključio je Josić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da je prošlogodišnji prosvjed pokrenuo neke stvari kada je riječ o nestalima, ali da je i dalje učinjeno premalo.

stipendije pomoć od grada tijekom školovanja Stipendije i za učenike deficitarnih zanimanja