Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Gradu Vukovaru odobreno 5,8 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda

Psihosocijalna te pomoć u kući i motivacijska potpora za 155 branitelja

Foto: Grad Vukovar
Tijekom dvije godine trajanja projekta zaposlit će se i 23 osobe, rekao je gradonačelnik

Sinergijom i aktivnostima Vukovarske razvojne agencija VURA, Grada Vukovara i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata za tri projekta skrbi o braniteljima u potrebi iz Europskog socijalnog fonda odobreno je više od 5,8 milijuna kuna. Oni su zajedno aplicirali na natječaj „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“. Riječ je o projektima Briga o hrvatskim braniteljima grada Vukovara (1,995.998 kn), Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima (1,871.105 kn) te Pomoć u kući za hrvatske branitelje Vukovara (1,942.628 kn).

Glazbom protiv nasilja projekt 'živim život bez nasilja' U Vukovaru održan program 'Glazbom protiv nasilja'

Odobrena tri projekta

– Odobrena su nam sva tri prijavljena projekta i svaki od njih dobio je gotovo maksimalan iznos sredstava, a on se kretao u rasponu od 500 tisuća do 2 milijuna kuna. Ostvarili smo stopostotni učinak i postali prvi grad u županiji po iznosu bespovratnih sredstava povučenih kroz Europski socijalni fond. Koliko će to značiti braniteljskim udrugama, govori i činjenica da su godišnje iz gradskog proračuna dobivale 200-250 tisuća kuna. Osim što će ovim projektima branitelji dobiti potrebnu pomoć, tijekom dvije godine njegova trajanja zaposlit će se i 23 osobe – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Direktorica VURA-e Vedrana Žilić pojasnila je kako će u projekt biti uključeno najmanje 155 branitelja od kojih će 55 dobiti pomoć u kući dok će ostalima biti pružena psihosocijalna pomoć i motivacijska potpora. Prema njezinim riječima, kroz dvije godine 15 osoba će biti zaposleno kao pomoć u kući dok će ih 7 biti zaposleno izravno na vođenju i realizaciji samih projekata. Istaknula je kako je cilj projekata unapređenje kvalitete života socijalnim i motivacijskim potporama kroz radnu, sportsku i relax terapiju te pomoć u kući hrvatskim braniteljima koji su u potrebi. Tijekom provedbe projekta zaposleni će voditi brigu o braniteljima, sređivati kuće, voditi ih kod liječnika, ići u kupovinu. Uz to će biti provođene radne i psihoterapije, neke aktivnosti će se provoditi i na bazenu, a dio branitelja i obitelji ići će i na more. Bit će kupljena i tri vozila.

Projekt unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoj S 13 milijuna kuna od EU produljili rad vrtića, zaposlili odgajatelje, rehabilitatore

– Upravo omogućavanje bolje kvalitete života kroz zajedništvo i timski rad ono je što je potrebno gradu Vukovaru. Projekt je namijenjen hrvatskim braniteljima u želji da im se pomogne na više načina. Trebamo omogućiti ljudima da dobiju znanja o europskim projektima kako bismo što više sredstava mogli povući u naš grad. Osim što ovim projektom pomažemo braniteljima i zapošljavamo ljude, cilj nam je pomoći i domaćem gospodarstvu jer ćemo sve što budemo nabavljali u okviru projekata – automobile, strojeve, alate, različita sredstva… kupovati kod nas – rekla je Žilić dodajući kako će ovakvih projekata biti još kao i da će se kroz kvalitetne programe nastojati povući što više sredstava iz fondova EU.

Potrebna im je pomoć

Govoreći o projektu, predsjednica Udruge braniteljica Domovinskog rata RH Svjetlana Dželalija istaknula je kako nema ništa ljepše od pomaganja drugima.

– Imamo jako puno ljudi koji su tijekom Domovinskoga rata imali pedeset i više godina, a sada su stariji i sami te im treba pomoć. Uvjerena sam da će svi uključeni dati sve od sebe da ovaj projekt bude što uspješniji – rekla je Dželalija.

stipendije pomoć od grada tijekom školovanja Stipendije i za učenike deficitarnih zanimanja