Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Vukovar će ove godine uploviti 318 kruzera s turistima iz cijeloga svijeta

Amerikance, Engleze i Irce dočekali u Vukovaru uz tamburaše i delicije

Luka Vukovar
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Vukovar postaje turistički regionalni centar Hrvatske. Jedan smo od rijetkih gradova koji ima takav turistički potencijal i dva muzeja te to moramo iskoristiti – kaže Ivana Mujkić

Grad Vukovar i Turistička zajednica Grada Vukovara i ove godine organizirali su doček za turiste koji su u Vukovar došli s prvoga ovogodišnjeg kruzera. S broda Ariana putnici iz Amerike, Engleske i Irske dočekali su tamburaši i mladi u narodnim nošnjama koji su im dijelili letke s osnovnim podacima o Vukovaru. Turisti su imali prilike kušati i razne slavonske delicije poput suhomesnatih proizvoda, langošica, sira, meda, vina, rakija…

Dvorac Pejačević 'demokratski forum modernog tipa' Predstavljen novi vizualni identitet Virovitice - dvorac Pejačević i gradski park

– Vukovar iz godine u godinu bilježi sve veći broj pristajanja riječnih kruzera, a samim tim i sve veći broj turista koji na taj način posjećuju Vukovar.

Oduševljeni gosti

Prošle godine imali smo zabilježeno pristajanje 231 kruzera s više od 32.000 turista iz cijeloga svijeta. Ove godine, prema podacima Lučke uprave, imat ćemo pristajanje rekordnih 318 kruzera – rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić.

Prema redu pristajanja, posljednji ovogodišnji kruzer trebao bi u Vukovar pristati 18. studenoga. Uz činjenicu da Vukovar ima brojne sadržaje za turiste, jedan od razloga sve većeg broja kruzera koji pristaju u Vukovar jest i to što je Dunav na ovom dijelu plovnog puta plovan 365 dana u godini. Sekulić kaže kako gosti s kruzera tijekom svojih posjeta Vukovaru posjećuju Gradski muzej, Muzej vučedolske kulture, memorijalna mjesta kao i barokni centar grada. Za ovu godinu posjet Gradskom muzeju Vukovar najavili su gosti sa 63 broda, dok se u Muzeju vučedolske kulture očekuje 17 grupa.

Nordijsko hodanje TRAKOŠĆAN 2019 Prvi festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije

– O tome što koja grupa posjećuje ovisi i odakle ti turisti dolaze. Tako Amerikance dosta zanima memorijalni turizam, dok Nijemce i Skandinavce više interesiraju muzeji, barokna i arheološka povijest, Vučedol i sl. U svakom slučaju Vukovar ima široku paletu proizvoda koje im može ponuditi, a drago nam je i da naši lokalni proizvođači sve više prepoznaju turizam i prilagođavaju svoju ponudu – kazala je Sekulić.

Sami gosti nisu krili oduševljenje dočekom u Vukovaru. Sve su snimali, a iskoristili su i priliku da isprobaju neke od proizvoda koji su im ponuđeni.

Puno toga u ponudi

– O Vukovaru ne znam gotovo ništa. Prije puta malo sam istraživala pa sam pročitala kako je tu bio rat i da je grad bio razoren. Ovo je prilika da saznam više i upoznam se s povijesti – rekla nam je Sophia.

Gorski Kotar zeleno srce hrvatske Potpisan Sporazum o suradnji na turističkom brendiranju Gorskog kotara

Turistički vodič Dubravko Žuvić potvrđuje kako turisti s kruzera jako malo, ili gotovo ništa, ne znaju o Vukovaru.

– Ovu grupu vodimo u obilazak Gradskog muzeja, a imaju i predviđenu šetnju baroknom jezgrom grada. Najčešće te njihove posjete i idu na taj način iako ima i grupa koje odlaze do Iloka ili Osijeka. Kako malo znaju o gradu na nama je da im na dobar i pravilan način kažemo nešto o povijesti grada i što im sve imamo ponuditi – rekao je Žuvić.

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić rekla je kako su gradske vlasti zadovoljne što broj turista raste iz godinu u godinu.

– Vukovar definitivno postaje turistički regionalni centar Hrvatske. Jedan smo od rijetkih gradova koji ima takav turistički potencijal i dva muzeja te to moramo iskoristiti – rekla je Mujkić.

Ivan Penava suradnja Veleposlanik Južnoafričke Republike u posjetu Vukovaru