Izbornik
Naslovnica Gradovi
Renesansni festival - povijesna bajka i fantazija na otvorenome

Viteške borbe, noćni napad na grad, pivo od koprive i dresirane guske

Guske su uz pomoć psa i goniča u jednom trenu disciplinirano prodefilirale tunelom od ljudskih tijela posjetitelja festivala
1/3
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Koprivnički festung za tu je prigodu još jednom pretvoren u pravu srednjovjekovnu utvrdu, a pravila su i ove godine bila stroga: bez plastike, bez kave, bez namirnica koje nisu u duhu onog davnog doba

Iza nas je još jedan Renesansni festival, najbolja turistička manifestacija u Hrvatskoj prema izboru Hrvatske turističke zajednice. Prema prvim procjenama, u četiri dana – od četvrtka do nedjelje – kroz koprivničke je bedeme prodefiliralo više desetaka tisuća ljudi.

Bez lakih nota
Posjetitelji su mogli uživati u još jednoj velikoj povijesnoj bajci i fantaziji na otvorenome. Bilo je tu svega: viteških borbi, vatrenih spektakala, noćnih napada na grad, zmija i dresiranih gusaka, srednjovjekovnih glazbenih skupina, renesansne gozbe i piva od koprive, vještica i gubavaca, putujućih trgovaca... Zapravo je teško nabrojiti sva ona čudesa kojima nas je spektakularna i jedinstvena manifestacija još jednom počastila.

Koprivnički festung za tu je prigodu još jednom pretvoren u pravu srednjovjekovnu utvrdu, a pravila su i ove godine bila stroga: bez plastike, bez kave, bez namirnica koje nisu u duhu onog davnog doba. I bez lakoglazbenih nota na kojima žive sve turističke manifestacije u Hrvatskoj. Osim Renesansnog festivala, koji će rijeke ljudi privući i bez Lidije Bačić, Željka Bebeka ili Parnog valjka.

Renesansnom festivalu zbog toga se došla pokloniti i ministrica turizma Nikolina Brnjac, kojoj je pripala čast da otvori tu jedinstvenu povijesno-turističku manifestaciju.

Iskazala je pritom veliko zadovoljstvo da uime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića otvori 16. Renesansni festival u Koprivnici.

– Zaista sam sretna da prisustvujem jednom od najvećih i najboljih festivala ovakve vrste u Europi. Po rezultatima turizma na kontinentu koje vidimo, same brojke govore i za vašu županiju i za vaš grad da su dobre, i to nas veseli. Upravo zato smo krenuli u smjeru razvoja turizma na kontinentu i poduprli smo ovaj festival s 50.000 eura, a samu županiju s oko 320.000 – naglasila je ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Ministricu sporta i turizma u gradskim prostorijama ugostio je saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. U razgovoru o daljnjem razvoju lokalnog i kontinentalnog turizma te daljnjem poboljšanju suradnje s ministarstvom prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, pročelnik Dario Jembrek, župan Darko Koren, voditeljica županova ureda Melita Ivančić te saborski zastupnik Darko Sobota, priopćeno je poslije iz ureda gradonačelnika.

Ponosan na ostvareno bio je idejni tvorac Renesansnog festivala te alfa i omega cijele manifestacije, šef koprivničke Turističke zajednice Renato Labazan. On je još jednom naglasio kako je upravo Renesansni festival daleko najveći srednjovjekovni festival u Hrvatskoj, ali i jedan od najvećih u Europi. I sve to bez zvučnih i velikih koncerata kojima druge manifestacije privlače posjetitelje, odnosno turiste, istaknuo je još jednom Labazan.

Zadovoljan manifestacijom bio je i koprivničko-križevački župan Darko Koren, koji je zahvalio svima koji su "sudjelovali u organizaciji ovog programa koji je jedinstven ne samo u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe".

Tunel od ljudskih tijela
Gradonačelnik Mišel Jakšić posebno je pak zahvalio gradskim obrtnicima, sponzorima, partnerima, volonterkama i volonterima te gradskoj Turističkoj zajednici na "doista sjajnom projektu koji odrađuju iz godine u godinu".

– Koprivnica se ponosi s puno toga dobroga i lijepoga, ali naravno da nam je veliko zadovoljstvo da smo pokazali da se uspješna turistička manifestacija može napraviti i na kontinentu u ljetnim mjesecima i to u nama budi golem ponos – poručio je čelni čovjek Koprivnice.

Na Renesansnom festivalu nastupilo je više od tisuću kostimiranih sudionika, trgovaca, vitezova i mušketira, gutača vatre, dvorskih luda i renesansnih glazbenika iz desetak zemalja. Na stotinjak štandova trgovci, obrtnici i majstori prodavali su različite proizvode tipične za srednji vijek, a posebno bogata bila je ponuda jela i pića, pogotovo renesansnog piva i vina s koprivom.

Posebna je atrakcija bio francuski gonič gusaka Pepiloue koji je priredio pravi show s guskama i dresiranim psom. Guske su uz pomoć psa i goniča u jednom trenu disciplinirano prodefilirale tunelom od ljudskih tijela posjetitelja festivala – na njihovo opće oduševljenje.

NA KROVU Dravske priče postavit će se fotonaponska elektrana, nadogradit će se multimedija i postojeći hologrami, izgraditi nova dječja igrališta Cijeli prostor je dio europske ekološke mreže – Natura 2000 Dravska priča – nezaobilazna destinacija na Plemićkoj ruti ZABAVA TRAJE DO RUJNA Centar za mlade Bunker sprema turnir u igri Cotnhole te kviz općeg znanja za mlade od 15 do 30 godina Virtualne igre na naočalama Oculus Rift u Bunkeru Kolovoz uz društvene igre, uživanciju na Vungriščaku i kino pod zvijezdama SUDIONICI stižu iz Europe, Egipta i Kanade, a posjetitelji će moći vidjeti i izloženi bolid Formule 1 tima HAAS Formula Student Alpe Adria Poligon Mičevec domaćin je šestodnevnom spektaklu, a sudjeluje 50 bolida