Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Čakovec

Vjeverice Zrinka i Pero šeću Perivojem Zrinskih

Foto: Grad Čakovec
Ako u šetnji sretnete vjeverice, molimo da ih ne uznemiravate te ih mirno promatrate s pristojne udaljenosti. Posebno molimo građane ako šeću sa psom da ga obavezno drže na uzici

Nakon perioda prilagodbe u nastambi za vjeverice, Pero i Zrinka mogu slobodno izlaziti iz nastambe. Naime, otvorena su vratašca koja im omogućuju nesmetan izlazak i ulazak u nastambu, priopćili su iz Grada Čakovca.

Prvi par crvenih vjeverica pušten u nastambe u perivoj Zrinskih Vjeverice u Čakovcu Zrinka i Pero novi stanovnici Perivoja Zrinskih

Crvena vjeverica, autohtona je životinjska vrsta našeg podneblja a nekad je obitavala u čakovečkom Perivoju Zrinskih. Vrlo je oprezna kod istraživanja novog teritorija te ne možemo od njih očekivati da će odmah bez straha istražiti cijeli Perivoj Zrinski. Narednih nekoliko tjedana vjeverice će postepeno izlaziti iz same nastambe i polako krenuti u istraživanje svoje okoline, a po potrebi će se samostalno vraćati u svoje dosadašnje kućice unutar nastambe. Posjetitelji će primijetiti da su diljem Perivoja postavljene kućice za vjeverice u kojem one mogu izgraditi svoja nova gnijezda, ali i hranilice prilagođene upravo njima u kojima ih čekaju orasi, lješnjaci i češeri.

Ako u šetnji sretnete vjeverice, molimo da ih ne uznemiravate te ih mirno promatrate s pristojne udaljenosti. Posebno molimo građane ako šeću sa psom da ga obavezno drže na uzici. Narednih mjeseci putem monitoring programa pratit će se stanje vrste na samom lokalitetu, a kroz cijelu godinu će se u program uključiti i djeca kroz razne edukacije.

Projekt repopulacije vjeverica se nastavlja sve do 2021. godine. Nakon što se Zrinka i Pero udomaće u svom novom domu, u ljetnim mjesecima u nastambu za prilagodbu dolazi novi par crvenih vjeverica.

Jedinstven projekt u hrvatskoj 'Povijest svijeta u šest čaša' predstavljena u Gradskoj kavani