Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Obnovljena zgrada ponos je grada

Vodotoranj u utrci za najljepše pročelje Europe

Vodotoranj u Velikoj Gorici
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Jedini neboder u gradu sudjeluje na natjecanju za najljepšu Baumit fasadu Europe, a za ulazak u finale potrebni su glasovi građana

Jedini neboder u gradu, poznatiji kao velikogorički vodotoranj, jedan je od kandidata koji se natječe za titulu najljepše Baumit fasade Europe na natjecanju Life Challenge koje će se održati u Bratislavi 14. lipnja. Vodotoranj je u kategoriji energetski obnovljenih zgrada nominiralo Gradsko stambeno poduzeće (GSG), a za ulazak u finale potrebno je da javnim glasovanjem bude odabran među šest najljepših zgrada unutar kategorije.

New Bakery - baklava Velika Gorica Baklave iz Lukavca uskoro bi se mogle jesti i u Japanu

Za Goricu se zna i u Kini

Glasovati mogu svi građani na mrežnim stranicama Baumita do 27. ožujka nakon čega će u travnju biti poznati svi finalisti koji će biti pozvani u Slovačku.

– Iznimno sam ponosan što smo uspjeli kandidirati vodotoranj, a još više na posao koji smo napravili, ne samo u osiguravanju boljega i kvalitetnijeg doma za naše građane već i u brendiranju Velike Gorice i njezinom međunarodnom predstavljanju. Gradsko stambeno gospodarstvo Velika Gorica intenzivno radi na širenju projekta energetske učinkovitosti, ali i na promoviranju grada Velike Gorice i pozicioniranju našega grada na energetskoj karti Europe – rekao je Tomislav Landeka, direktor GSG-a Velika Gorica te dodaje kako je kandidatura dodatni korak s kojim se Velika Gorica stavlja u rang 27 europskih Baumit zemalja, a glas o Velikoj Gorici u kontekstu energetske obnove došao je već i do Kine.

Nekada najderutnija gradska zgrada danas je ponos svih građana. Goričanima vodotoranj nije samo stambeni objekt, nego i puno više od toga.

Dražen Barišić Barišić u obilasku Gradski bazen gotov do ljeta, ali problem je pristupna cesta

– Osim što je ovaj objekt dom mnogim Goričanima, ujedno je i simbol grada te zaslužuje biti u najljepšem mogućem ruhu – ističe Landeka. Na vodotornju je, naime, prošle godine završen projekt energetske obnove tijekom kojeg se promijenila kompletna stolarija i pročelje, ali i vanjska ovojnica zgrade te je postavljena nova izolacija za cijeli krov. Zgrada na Trgu maršala Tita 9 visoka je 50 metara, ima 14 katova i 64 stana. Na tako veliku površinu na obnovu je potrošeno oko sedamdeset tona ljepila, 5,5 tisuća kvadrata kamene vune i 15-16 tona završnog sloja. Osim lijepe zgrade, projektom su stanari ostvarili i znatne uštede na grijanju.

Poziv građanima

Podsjetimo i kako je investicija obnove stajala više od tri i pol milijuna kuna, a s 1,3 milijuna kuna sufinancirao ju je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osim Fonda, projekt su financijski podržali i Grad Velika Gorica s iznosom od 150.000 kuna, te VG Vodoopskrba d.o.o. s oko 100.000 kuna. – Ovo je veliko postignuće za naš grad i zato pozivam sve Velikogoričane da se pridruže natjecanju i da svojim glasom osiguraju pobjedu našeg vodotornja – najvećeg vrha Velike Gorice na europskom tržištu – rekao je Landeka.

U Velikoj Gorici gradi se velika zgrada pošte Velika građevinska renesansa Gotovo svi stanovi rasprodani i prije nego su zgrade dovršene