Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
Najavljen početak obnove Malog dvorca Pejačević i Vile Greger

Vrt oko Malog dvorca izgledat će kao nekada, upotpunjen sjenicama i rasvjetom

Foto: Grad Našice
Obnova Malog dvorca i Vile Greger vrijedna je oko 18 milijuna kuna

Našički gradonačelnik Josip Miletić sa suradnicima, pročelnikom Upravnog odjela za investicije Grada Našica Ivanom Majerom i pročelnikom Ureda gradonačelnika Goranom Blagojevićem, obišao je proteklog tjedna Mali dvorac Pejačević te najavio skorašnji početak obnove spomenutog dvorca, kao i Vile Greger, u vrijednosti oko 18 milijuna kuna. Najavio je i hortikulturno uređenje vrta iza Malog dvorca, a ono je, pak, vrijedno dodatna dva milijuna kuna.

Grad Ludbreg uključio se u ovaj zanimljiv projekt Poljoprivrednicima softver koji će im pomoći u radu i smanjiti papirologiju

EU novac

Projekt je sufinanciran europskim sredstvima u sklopu Projekta obnove kulturne baštine Grada Našica, ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna.

– Nakon završenog postupka javne nabave, uveli smo u posao izvođača radova Presoflex gradnju d.o.o. za obnovu Malog dvorca Pejačević i Vile Greger. Zajedničkim snagama uspjeli smo pronaći nove prostore za brojne udruge koje se nalaze u Vili Greger, ali isto tako i za važne institucije u Malom dvorcu. Zajednica tehničke kulture, OGŠ Kontesa Dora i Radio Našice te ostale udruge smještene u dvorcu po završetku radova će se vratiti u dvorac, a u Vili Greger će biti smještena potpuno opremljena našička knjižnica – rekao je gradonačelnik Našica Josip Miletić.

Jedna strana pješačko-biciklističke staze povećat će se Počela sanacija mosta preko Kutinice, najavljena i obilaznica od 9 kilometara

Napomenuo je kako će, uz hortikulturno uređenje oko malog dvorca Pejačević, započeti i uređenje oko grobne kapele obitelji Pejačević, neposredno pokraj našičkog groblja.

Rok 14 mjeseci

– Poštujući izvorno uređenje, čiji se obrisi i danas nalaze sa sjeverne strane Malog dvorca, uslijedit će vrtno uređenje po uzoru na to kako je nekad izgledalo te se upotpuniti sjenicama i rasvjetom. Rok obnove Vile Greger i Malog dvorca je 14 mjeseci, a hortikulturno uređenje oko Malog dvorca i kapele bit će završeno tijekom ove godine – izjavio je Miletić, te poželio izvođačima puno uspjeha u radu i zahvalio svima koji su pomogli da se projekt realizira.

ZA KOJI TJEDAN POČINJU OPSEŽNI RADOVI Ispod kolodvora pothodnik dug 140 m

Na kraju se osvrnuo i na trenutačne radove na središnjem gradskom trgu, Trgu Isidora Kršnjavoga, i uređenje staze ispred hotela te naglasio da se sve odvija planiranom dinamikom te da se isto očekuje i s radovima na malom dvorcu i Gregerovoj vili.