Izbornik
Naslovnica Gradovi Ludbreg
Grad Ludbreg uključio se u ovaj zanimljiv projekt

Poljoprivrednicima softver koji će im pomoći u radu i smanjiti papirologiju

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Prema istraživanju portala gradonačelnik. hr u 2019. Ludbreg je zauzeo deseto mjesto po subvencioniranju poljoprivrede

Ludbreški poljoprivrednici uskoro bi na puno jednostavniji i brži način mogli rješavati sve “papirnate poteškoće”, najavljuju u Gradu Ludbregu. Dostupna im je, naime, jedna od najcjelovitijih platformi za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom globalno, koja pomaže gospodarstvima te poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama u ostvarivanju ekonomski i ekološki održive proizvodnje.

Jedna strana pješačko-biciklističke staze povećat će se Počela sanacija mosta preko Kutinice, najavljena i obilaznica od 9 kilometara

Radionice za poljoprivrednike

Agrivi softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom omogućuje planiranje, nadzor i analizu svih aktivnosti na poljima. Uvid u obradu tla, sjetvu, gnojidbu, navodnjavanje, žetvu i ostale aktivnosti na poljima je dostupan u par klikova. Agrivi je globalna agrotehnološka tvrtka osnovana 2013. Ima urede u Londonu, Bukureštu, Zagrebu i Varšavi, te podržava poljoprivredno-prehrambene tvrtke u više od 100 zemalja.

– Grad Ludbreg uključio se u ovaj zanimljiv projekt koji provodi Svjetska poljoprivredna organizacija pri Ujedinjenim narodima, a kojem je zapravo cilj povećanje proizvodnje i povećanje učinkovitosti u poljoprivrednoj proizvodnji. Ova je aplikacija osluškivala tradicionalne metode, načine proizvodnje poljoprivrednih kultura i kreirala jednu golemu bazu znanja – kaže gradonačelnik Dubravko Bilić.

ZA KOJI TJEDAN POČINJU OPSEŽNI RADOVI Ispod kolodvora pothodnik dug 140 m

Poljoprivrednici su, dodaje, danas opterećeni vođenjem administracije i sustav im je nametnuo brojne dodatne obaveze. – Odlučili smo se krenuti u taj pilot-projekt za tridesetak poljoprivrednika s našeg područja i ovih dana održana je prva radionica za poljoprivrednike – objašnjava gradonačelnik Bilić. Radionica je namijenjena poljoprivrednicima iz različitih poljoprivrednih sektora, od stočarstva do proizvodnje lješnjaka, povrća, sadnica i vinogradarstva, koji su spremni testirati proizvod.

– Njihova pozitivna iskustva privući će i druge mlade poljoprivrednike koji se žele osuvremeniti i digitalizirati svoje znanje i svoju proizvodnju. Sama ta aplikacija, odnosno digitalizacija, nije jeftina, mnogi od poljoprivrednika čuli su za taj sustav, no nisu imali dovoljno sredstava, odnosno nisu se odvažili priključiti se, jer kada pojedinačno ulazite u tu, priču ona je puno skuplja. Ovako je Grad uskočio i vjerujem da će to biti velika potpora ljudima koji se žele osuvremeniti te žele na učinkovit način, uz naravno vlastiti angažman, proizvoditi više, kvalitetnije, s manje pesticida i s manje dodataka zemljištu. Upravo tim nepotrebnim radnjama trošimo budžet, a ne povećavamo u znatnoj mjeri količinu proizvoda, a još manje kvalitetu. Sve to ova aplikacija prati, savjetuje, na neki način “razgovara” s poljoprivrednikom – kaže ludbreški gradonačelnik i dodaje da će ovo biti dodatan iskorak u često zanemarenom, a bitnom sektoru.

eu projekt Školama oprema za darovite učenike

Unapređenje proizvodnje

– Činjenica je da je jako puno ljudi danas gladno, da svijet još negdje proizvodi viškove, a drugdje nedovoljno hrane. Uz goleme baze podataka koje imamo možemo unaprijediti proizvodnju, ali i učiniti je kvalitetnijom i zdravijom. Dobrobit digitalnih aparata je velika i treba im pristupiti s povjerenjem umjesto s negodovanjem. Također, ovime stavljamo dodatan naglasak na poljoprivredu, tu važnu granu koja nikako ne smije biti zapostavljena – zaključuje gradonačelnik Bilić i dodaje da su prema istraživanju portala gradonačelnik.hr u 2019. godini zauzeli deseto mjesto među gradovima po subvencioniranju poljoprivrede.