Izbornik
Naslovnica Gradovi Ludbreg
Ludbreg u sklopu projekta “Pametni grad” štetnu rasvjetu zamijenio energetski učinkovitom

Nakon ugradnje nove rasvjete štede čak 60 posto energije, smanjeno i svjetlosno zagađenje

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
U javnu rasvjetu uloženo je šest milijuna kuna, od čega 4,5 milijuna kuna preko europskih projekata

Grad Ludbreg posljednjih je godina uklonio sve štetne i neučinkovite svjetiljke zamijenivši ih energetski visokoučinkovitom LED ili energetski učinkovitom javnom rasvjetom, a većim dijelom korišteni su vanjski izvori financiranja i fondovi EU.

NAJAVLJENI I NOVI RADOVI Mjesno groblje dobilo novu rasvjetu

Pri kraju modernizacija

– Do 2020. godine provedeno je desetak projekata koji su se odnosili na zamjenu neučinkovite i štetne rasvjete i dopunu postojeće sa štedljivim i ekološkim LED svjetiljkama na području Grada. Neučinkovite svjetiljke zamijenjene su novim, energetski efikasnim LED rasvjetnim tijelima, a popunjena je i mreža kako bi kvaliteta rasvjete bila u skladu s klasom prometnica. Projekt je obuhvatio grad Ludbreg i naselja Selnik, Sigetec i Kučan. U Ludbregu je prije nekoliko godina postavljeno prvih 116 LED svjetala, sad je gotovo završena modernizacija javne rasvjete u naselju Ludbreg, a modernizacija je završena u naseljima Hrastovsko, Sigetec, Selnik i Kučan. Umjesto 733 rasvjete armature na bazi žive, broj rasvjetnih tijela povećao se na 909. Za Grad koji je vlasnik javne rasvjete to znači godišnje oko 290.000 kuna manje troškova potrošnje električne energije. 

– Javna rasvjeta na području grada nema veliki udio u ukupnoj energetskoj potrošnji, ali predstavlja velik financijski trošak Gradu. Uštedom u ovom sektoru, Grad će moći otvoriti ulaganja u druge projekte – kaže gradonačelnik Dubravko Bilić.

POVEZANA ČETIRI NASELJA OPĆINE IVANSKA Otvorena obnovljena prometnica u Samarici

Prošle je godine Grad Ludbreg pustio u upotrebu testno polje pametne rasvjete u naselju Poljanec. Modernizirani sustav rasvjete ima instaliranu snagu od 5,6kW. Svjetiljke su opremljene sustavom za regulaciju snage te se instalirana snaga smanjuje tijekom noći u cilju ostvarivanja ušteda.

Samostalno reguliranje

– Na tržištu postoje dva tipa pametnih svjetiljaka, a mi smo se odlučili za svjetiljke koje su povezane na lokalne GSM uređaje jer je nadoknada za prijenos podataka znatno manja. Na sve svjetiljke ugradit će se CLSM uređaj za odgođeno uključivanje koji će preko postojećih ormara javne rasvjete raditi analizu i nadzor sustava. Budući da trenutačno ormari javne rasvjete nisu povezani na internet, u prvoj fazi koristit će se 4G tehnologija za prijenos podataka – pojašnjava gradonačelnik. Ukupno je u modernizaciju rasvjete uloženo šest milijuna kuna, od čega 4,5 milijuna kuna preko europskih projekata. Ušteda u potrošnji je oko 60 posto, a u Gradu Ludbregu ističu da im je jednako važno i smanjenje svjetlosnog zagađenja. Pametna rasvjeta može se samostalno regulirati, dojavljivati kvarove te davati podatke o potrošnji radi optimizacije.