Izbornik
Naslovnica Gradovi Beli Manastir
Dobrodošle novosti za roditelje čija djeca borave u dječjem vrtiću u Belom Manastiru

Vrtić “Cvrčak” radi do 21 sat, a zaposleni su i novi djelatnici

1/3
Foto: Beli Manastir
Ideja za projekt unapređenja usluga za djecu u Dječjem vrtiću ‘’Cvrčak’’ Beli Manastir nastala je i zbog povećanja broja upisane djece u vrtić u posljednje tri godine

Grad Beli Manastir u suradnji s Dječjim vrtićem “Cvrčak” provodi projekt kojim se osigurava produljeno radno vrijeme vrtića, odnosno cjelodnevni boravak djece. Riječ je o projektu Unapređenje usluga za djecu u Dječjem vrtiću ‘’Cvrčak’’ Beli Manastir.

Demografski razvoj

– Roditelji su pokazali interes za cjelodnevni boravak djece u vrtiću zbog poslovnih obveza koje se sve češće produlje do večernjih sati. S ciljem prilagođavanja roditeljima sustav rada vrtića zahtijevao je reorganizaciju te dulje  radno vrijeme od 10 sati na dan. Tako sada vrtić radi do 21 sat, što je dovelo do potrebe za zapošljavanjem odgojitelja i stručnog osoblja. Ideja za provođenje projekta nastala je i zbog povećanja broja upisane djece u vrtić u posljednje tri pedagoške godine – kažu u gradskoj upravi Belog Manastira.

Do sada je vrtić radio do 16.30 sati, zbog čega su, dodaju, roditelji često morali organizirati druge  članove obitelji i rodbinu da preuzmu odgovornost za djecu dok  oni ne dođu s posla u poslijepodnevnim i večernjim satima.

– Zbog toga su Grad Beli Manastir i Dječji vrtić “Cvrčak” odlučili pokrenuti projekt cjelodnevnog boravka djece koji doprinosi ravnoteži poslovnog i obiteljskog života – pojašnjavaju.

Uz središnji prostor vrtića u Belom Manastiru postoje dva područna vrtića u prigradskim naseljima – u Branjinu Vrhu i u Šećerani, koji su u posljednje dvije godine preseljeni na nove lokacije u nove zgrade, jer prijašnji prostori nisu bili adekvatni za  daljnji rad.

– Time su prošireni postojeći kapaciteti, a u potpunosti su modernizirani i prilagođeni pedagoškim standardima za predškolski odgoj. Višegodišnji povećan interes za korištenje usluga vrtića pokazatelj je demografskog razvoja i revitalizacije društva te ga je potrebno dodatno poticati mjerama populacijske politike, a ovakvim programima zadovoljavaju se potrebe obitelji s djecom rane i predškolske dobi te se stvaraju preduvjeti za njihov ostanak u zajednici. Uprava vrtića i njegov osnivač sve više rade na unapređenju dodatnih usluga za korisnike, odnosno razvoju posebnih programa, a dokaz tome je činjenica da je područni vrtić u Branjinu Vrhu specijaliziran tako da uz redovan program osigurava pojačan program sportskih aktivnosti djece – ističu u Gradu Belom Manastiru.

Projekt se provodi 20 mjeseci, a vrijedan je više od milijun kuna. Aktivnosti na projektu obuhvaćaju troškove promidžbe i vidljivosti, upravljanje projektom, osiguranje usluge projekta, zapošljavanje dva odgojitelja u središnjem vrtiću, jednog odgojitelja u područnom vrtiću u Branjinu Vrhu, jednog odgojitelja u područnom vrtiću u Šećerani, jednu osobu za pomoćno osoblje te dvije spremačice.

Financiran iz EU

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Grada Belog Manastira, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i 
socijalne politike i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje potpisan je 23. prosinca 2021. godine. Projekt “Unapređenje usluga 
za djecu u Dječjem vrtiću “Cvrčak” Beli Manastir” financiran je iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 
2020. godine.