Izbornik
Naslovnica Gradovi Vukovar
Vodotoranj svrstan među najpoznatije svjetske tornjeve poput Eiffelova tornja

Vukovarski vodotoranj u godinu dana obišlo 82.577 posjetitelja

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
- Učinili smo da objekt koji je godinama stajao bez funkcije danas upošljava više od 20 Vukovaraca i u kratkom vremenu ostvaruje milijunske prihode – kaže gradonačelnik Ivan Penava

Potkraj prošlog mjeseca, točnije 30. listopada, bilo je točno godinu dana otkako je obnovljeni i uređeni Vukovarski vodotoranj 
svečano otvoren za posjetitelje. O kakvom objektu se radi i koliko je prepoznat u Hrvatskoj i inozemstvu govori i to da je Vukovarski vodotoranj u godinu dana posjetilo 82.577 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Otvoren u jeku pandemije

– S obzirom na to da je Vodotoranj otvoren u jeku pandemije, koja se nastavila i ove godine, zadovoljni smo rezultatima. U usporedbi s ostalim sličnim objektima, postigli smo zavidne rezultate. Međutim, svjesni smo da rezultati uvijek mogu biti i bolji, tako da ćemo se truditi da budu još bolji. Imamo posjetitelje iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, dolaze vidjeti ovaj prepoznatljivi 
simbol Vukovara i Domovinskog rata – rekao je Darijan Zeko, direktor Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva.

U međuvremenu je Vukovarski vodotoranj postao i član Međunarodne udruge velikih tornjeva (World Federation of Great 
Towers) te se tako svrstao među svjetski najpoznatije tornjeve poput Empire State Buildinga, Burj Khalife, The Sharda, Eiffelova tornja, ICC-a i drugih.

Prema Zekinim riječima, ulazak u članstvo WFGT-a veliki je marketinški i strateški iskorak ne samo za Vukovarski vodotoranj nego i za  Vukovar pa i cijelu Hrvatsku.

– Članstvo u WFGT-u pridonijelo je i posjetu gostiju iz inozemstva, koji su tako doznali više o Vukovaru i stradanjima grada tijekom Domovinskog rata – istaknuo je Zeko.

Govoreći o Vodotornju, direktor Zeko podsjetio je i da su svi planirani radovi na objektu, u njegovoj unutrašnjosti i njegovu okolišu završeni. U unutrašnjosti dominira spomen-soba u kojoj je postavljeno sedam monitora na kojima se može saznati više o teškoj borbi za Vukovar, o samome objektu, vidjeti karte i brojne fotografije...

Do spomen-sobe vodi 198 stuba, ali se do nje može doći i dizalom. Do vrha Vodotornja vodi memorijalna staza duga 221 metar.

Sa samoga vrha Vodotornja pruža se nezaboravan pogled na Vukovar i širu okolicu. Na vrhu su postavljene i ploče s imenima 6898 donatora koji su pomogli obnovu  Vodotornja.

– Muzejski postavi ovakvih objekata stoje po dvije godine i više, tako da zasad ne razmišljamo o nekim promjenama. Najvažnije 
nam je da su ljudi koji nas posjećuju zadovoljni viđenim i da odlaze iz Vukovara puni dojmova. Došli smo do razine kada turistički posjet Vukovaru nije potpun bez posjeta Vukovarskom vodotornju – istaknuo je Zeko.

Gradonačelnik: Ponosim se

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da je vrlo zadovoljan prvom godinom rada Vukovarskog vodotornja.

– Izuzetno sam ponosan jer smo bili odlučni u svojoj namjeri, a to je obnoviti Vukovarski vodotoranj. Učinili smo da u objektu 
koji je godinama bio bez funkcije danas radi više od 20 Vukovaraca  i u kratkom vremenu ostvario je milijunske prihode, a u godinu dana rada posjetilo ga je 82.577  posjetitelja. Znali smo da će njegov značaj postati okosnica vukovarskog turizma, a njegova važnost i veličina koja u sebi krije priču o Domovinskom ratu posjetitelje će svakodnevno upoznavati i učiti o vremenima koja se nikada ne smiju zaboraviti – rekao je Penava.