Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Vrhunac manifestacije je Gala koncert 27. kolovoza

Youngmasters Festival uz majstorske tečajeve, brojne koncerte i pub kviz

storyeditor/2024-08-17/Festivalski_komorni_orkestar_i_maestro_Davor_Kelic.jpg
Foto: Grad Samobor Odabrani polaznici ljetne škole mladih glazbenika sudjelovat će i u radu Festivalskog komornog orkestra

Zahvaljujući svojoj dosadašnjoj koncepciji i obilju kulturnih događanja, Youngmasters se u 13 godina svog postojanja etablirao kao najatraktivnija ljetna škola na ovim prostorima. Zanimljiv učenicima mnogih zemalja Europe i svijeta, od 2011. okuplja predavače i mlade glazbenike međunarodnog ugleda. Ove godine, na školi, koja će se održati od 21. do 31. kolovoza, predavat će čak četrnaest vrhunskih pedagoga iz osam različitih glazbenih instrumenata te solo pjevanja, a odabrani polaznici sudjelovat će u radu Festivalskog komornog orkestra. Među predavačima se ističu bečki glazbenici Nataša Veljković, Tobias Stosiek i Claudia Visca te proslavljeni hrvatski pijanist Aljoša Jurinić. Ponovno se nudi i ljetna škola harmonike pod vodstvom profesorice Ivane Črnjak, a prvi će puta ondje predavati gitarist Petar Čulić i violinistica Ieva Pranskute.

Ovogodišnji Youngmasters Gala koncert, u Viteškoj dvorani Posavskog muzeja Brežice, održat će se 27. kolovoza s početkom u 20 sati, a u sklopu kojega će atraktivan i raznolik program klasične glazbe izvesti cijenjeni umjetnici međunarodne reputacije i predavači Ljetne škole Youngmasters. Prvi puta publici će se predstaviti Klavirski trio Xylos, Petar Čulić na gitari te Accoquartet, kvartet harmonika, a glazbene poslastice spremaju i Marco Graziani na violini, flautist Marko Zupan, klarinetist Mihael Paar i neizostavan mladi pijanist Sven Brajković, koji će nastupiti u čak tri sastava. Kruna koncerta bit će nastup Festivalskog komornog orkestra pod umjetničkim vodstvom maestra Davora Kelića, a uz njih nastupaju i solistice Paula Dužanec na klaviru, Marta Faullend Heferer na gitari i sopranistica Josipa Bilić.

Za doprinos razvoju publike Youngmasters nudi glazbeni pub kviz, naziva "Quisando", koji će se u Old Nick's Pubu održati 29. kolovoza, s početkom u 20 sati. A polaznicima će usto boravak u Samoboru obogatiti komorna glazba na ulicama i u parkovima, predstavljanje dopunske opreme za puhače, opušteno ispijane kave na osunčanom samoborskom Trgu, večernja druženja, smijeh i nova prijateljstva. 

storyeditor/2024-08-16/Poziv.jpg Javni poziv Poklon-bon u vrijednosti 100 eura za nabavu opreme za školu storyeditor/2024-08-16/brajdic_hrgovljani.jpg Oživljavaju i lokalni ribnjak Pulman Radovi u Hrgovljanima i drugim mjesnim odborima u punom zamahu storyeditor/2024-08-14/oljk.jpeg OLJK završit će nastupom Orkestra 100 violina iz Budimpešte koncem kolovoza "Osječko ljeto kulture najveća je kulturna manifestacija u gradu, ali i šire"