Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Radovi u velikom dijelu Vinkovaca

Za gradnju aglomeracije novac iz EU, a posao dobivaju i vinkovačke tvrtke

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Radove na Lapovcima obišao je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao da su gradske vlasti zadovoljne dinamikom izvođenja

Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna u punom je jeku pa su neki dijelovi Vinkovaca postali velika gradilišta. Jedno od takvih naselja su i Lapovci gdje se radi naveliko, a što omogućuju i vremenske prilike ove godine.

Održana tribina “Zajedno u socijalnom partnerstvu” Županija dosad sufinancirala 428 projekata EU vrijednih 20,9 mil. kn

Radove na Lapovcima obišao je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao da su gradske vlasti zadovoljne dinamikom radova. Kazao je da radovi na području Vinkovaca zapravo još uvijek nisu u svome najvećem zamahu, ali i da se unatoč tome već sada mogu vidjeti obrisi novog kanalizacijskog sustava.

– Želimo postići da radovi što manje smetaju građanima, da se obavljaju brzo i efikasno i da što prije počnemo koristiti sustav koji će građanima donijeti mnogo toga dobrog. Radi se o projektu vrijednom gotovo 200 milijuna kuna i neki od obimnih radova, koji se obavljaju, sigurno će nekome od građana zasmetati – rekao je Bosančić pozivajući sugrađane da budu strpljivi.

Podsjetio je kako će Vinkovci ovim projektom dobiti veliku količinu europskog novca te da njegova realizacija neće utjecati samo na dobivanje novog kanalizacijskog sustava, nego će u radove biti uključene i tvrtke s područja grada što će doprinijeti razvoju gospodarstva.

Direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Ivan Rimac pojasnio je kako je cjelokupan projekt vrijedan gotovo 400 milijuna kuna te da će u sklopu njega stanovnici dvaju gradova i nekoliko općina u sljedećih nekoliko godina biti spojeni na mrežu javne odvodnje. Sve to znatno će poboljšati kvalitetu života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te unaprijediti uslugu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim propisima.

ilustracija SJEDNICA SKUPŠTINE Usvojen proračun Istarske županije za 2020. 'težak' 1,68 milijardi kuna

– Ovu smo godinu završili s ukupnom realizacijom od oko 80 milijuna kuna, to nas svrstava među najbolje aglomeracije u Hrvatskoj u ovom trenutku. Imali smo sreće pa nam je ova godina bila vremenski vrlo dobra, bez kišnih dana, što se vidi i po dinamici radova. Što se tiče radova u Vinkovcima, mogu reći da će iduća godina biti udarna, neke su se stvari preklopile, kao recimo izgradnja nadvožnjaka na Borincima, tako da smo sve morali uskladiti. Možemo reći da smo ugovorili sve komponente projekta i da je u tijeku njihova realizacija – rekao je Rimac.

Kazao je i kako se paralelno s radovima na Lapovcima radovi odvijaju i u gradskim naseljima Novo Selo i Mirkovcima. Na tim lokacijama, gdje je procijenjeno da je do sada odrađena četvrtina posla, rade se i spojni pravci prema općinama. Inače, projekt obuhvaća gradnju 118.989 metara sekundarne mreže, 31.865 metara tlačnih cjevovoda, 8269 priključnih okana, 40 crpnih stanica, rekonstrukciju 22 stanice, gradnju 7 kišnih preljevnih spremnika, rekonstrukciju 11.555 metara sekundarne mreže i puštanje u pogon 55.815 metara postojeće sekundarne mreže.