Izbornik
Naslovnica Gradovi
U prostorijama Udruženja obrtnika Čazma obilježen Dan obrtništva

Za jednokratne pomoći grada Čazme prijavilo se 80 studenata

GRADSKE MJERE važne su za poticanje obrazovanja i olakšavanje financijskog opterećenja koje studenti često nose tijekom svog školovanja, ističe gradonačelnik Dinko Pirak
1/2
Foto: Čazma
Osim jednokratne pomoći od 150 eura Grad Čazma u potpunosti sufinancira kamate za studentske kredite kao i prijevoz studenata u iznosu od 10 posto

Grad Čazma je u sklopu svojih kontinuiranih nastojanja za podršku obrazovanju i mladima za ovu akademsku godinu isplatio ukupno 12 tisuća eura jednokratnih pomoći studentima koji imaju prebivalište na području Grada Čazme.

Prijedlog Savjeta mladih
Ova hvalevrijedna inicijativa Grada Čazme traje od 2016. godine i provodi se na prijedlog Savjeta mladih Grada Čazme. Svake akademske godine studentima se pruža financijska podrška kako bi im se olakšao teret školovanja. Ove godine svaki je student ostvario jednokratnu pomoć u iznosu od 150 eura, a ukupno se na ovaj program prijavilo osamdeset studenata. Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak izrazio je zadovoljstvo što se osamdeset studenata javilo za ovu potporu te kazao kako grad ima i mjeru sufinanciranja kamata na studentske kredite.

– Osim jednokratnih pomoći Grad Čazma sufinancira kamate za studentske kredite u potpunosti i prijevoz studenata u iznosu od 10%. Za studente, odnosno korisnike kredita, kojima je prosjek ocjena svih godina studija veći od 4,5, Grad Čazma preuzet će obvezu vraćanja glavnice kredita uz uvjet zapošljavanja na području Grada Čazme na isti rok koliko je trajalo korištenje kredita. Ove mjere važne su za poticanje obrazovanja i olakšavanje financijskog opterećenja koje studenti često nose tijekom svog školovanja – kazao je gradonačelnik Dinko Pirak.

Aktivnosti u gradu ovih dana nije nedostajalo pa je tako u prostorijama Udruženja obrtnika Čazma obilježen Dan obrtništva, a na tom su se događanju okupili zainteresirani građani i osnovnoškolci s ciljem informiranja o važnosti obrtničkih zanimanja.

Važnost obrtništva
Ovom prilikom naglašena je važnost obrtništva u društvu te je upućen poziv mladima da svoju budućnost pronađu u obrtništvu. Udruženje obrtnika trenutačno obuhvaća 130 aktivnih obrtnika iz Grada Čazme i općina Ivanska i Štefanje. U ovoj godini novootvorenih je 15 obrta dok je njih 10 svoja vrata zatvorilo u proteklih godinu dana. Jadranka Piršljin tajnica Udruženja istaknula je glavni cilj ovog događaja.

– Cilj je da građane, a prije svega osnovnoškolce koji planiraju upisati srednju školu, upoznamo s obrtničkim zanimanjima kao oblikom poslovanja. Trebaju nam razni majstori i djelatnosti u našem gradu. Ovom prilikom građani su mogli doći i razgovarati s nama koji već jesmo obrtnici i upoznati se s time koje su prednosti i nedostaci poslovanja i kako uopće otvoriti obrt – rekla je Jadranka Piršljin. Na Danu obrtništva zainteresiranima se predstavilo nekoliko obrtnika – Mario Bart, Matko Antolčić, Matea Gredelj, Maja Zaharija i Jadranka Piršljin.

BUDUĆNOST je u strukovnom obrazovanju, poručuju učenicima Završava provedba projekta Tehničke škole Slavonika 5: Inovativan i tehnološki napredan sustav strukovnog obrazovanja Kulturna ruta inspirirana banom Jelačićem Jačanje prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije Tematska kulturna ruta inspirirana životom i djelom bana Jelačića Tvrtka IIC Intelligent Industrial Concepts Uspješno poslovanje i humanitarno djelovanje "Zlatna kuna" za slatinsku tvrtku IIC Intelligent Industrial Concepts