Izbornik
Naslovnica Općine
Jačanje prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije

Tematska kulturna ruta inspirirana životom i djelom bana Jelačića

Kulturna ruta inspirirana banom Jelačićem
Foto: Bilje
U Bilju je održano predavanje na kojem su uz profesoricu Romanu Lekić sudjelovali i Ivana Plaščak, ravnateljica Kulturno-razvojnog centra Bilje, te Darko Polić, upravitelj Zaklade "Spomen-dom bana Josipa Jelačića"

Kulturno-razvojni centar Bilje ovih je dana potpisao Ugovor o financiranju projekta "Stvaranje uvjeta za valorizaciju spomen doma bana Jelačića". Projekt se provodi u partnerstvu Centra za istraživanje i studije turizma i Zaklade "Spomen-dom bana Josipa Jelačića", a financira u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2023. te su ukupna dodijeljena sredstva 24 tisuće eura.

Jačanje suradnje
Svrha je Programa jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije ekonomskom, socijalnom i demografskom revitalizacijom pograničnog područja i pružanje podrške Hrvatima u Republici Srbiji. U sklopu ovog programa Centar za istraživanja i studije turizma iz Novog Sada kao vodeći partner, Kulturno-razvojni centar Bilje iz Osijeka i Zaklada "Spomen-dom bana Josipa Jelačića" iz Novog Sada zajedno realiziraju projekt "Stvaranje uvjeta za valorizaciju spomen doma bana Josipa Jelačića", od srpnja do kraja studenoga 2023. godine. U projektu se provodi nekoliko panela i predavanja vezanih za tematiku projekta pa su tako održana dva panela u Novom Sadu pod nazivom Razvoj i valorizacija turističkog proizvoda Spomen-doma bana Josipa Jelačića i kako napraviti brend destinacije imajući na umu kulturno-povijesno nasljeđe.

U cijeli su projekt uključili profesoricu Romanu Lekić, stručnjakinju za kreiranje turističkih ruta te jednu od najvećih poznavateljica lika i djela bana Josipa Jelačića u Hrvatskoj. Ona je u Bilju održala predavanje naziva "Tematska kulturna ruta inspirirana životom i djelom bana Jelačića". Predstavila je metodologiju kreiranja i primjer tematske kulturne rute inspirirane životom i djelom bana Jelačića, a osim nje sudjelovali su i Ivana Plaščak, ravnateljica Kulturno-razvojnog centra Bilje, te Darko Polić, upravitelj Zaklade "Spomen-dom bana Josipa Jelačića".

Interaktivni program
Ona je ujedno osmislila sedmodnevnu tematsku rutu koja bi prvi dan počela u Zagrebu, gdje bi turistički vodič bio animator u liku bana Jelačića te bi uslijedio obilazak Muzeja grada Zagreba i razgled Zbirke Jelačić, upoznavanje sa životom i djelovanjem slavnog bana, kao i upoznavanje sa životom i djelom poznatoga književnika i dramaturga Dubravka Jelačića Bužimskog, iz loze bana Jelačića. Drugi bi dan proveli u Zaprešiću, gdje je Jelačić preminuo. Treći bi dan putovali, sa zaustavljanjem u Lekeniku, gdje je i spomen-ploča na kojoj je upisano kad je poštar Klempaj uručio Jelačiću carski dekret da je postao banom. Putovanje bi se nastavilo prema Petrinji i Glini, gdje je predviđen obilazak kočijama i prikaz boravka Jelačića u tim krajevima. Idućeg se dana odlazi u Križevce na upoznavanje s dijelom života Jelačića, koji je jedinstven u tadašnjim povijesnim zbivanjima.

– Peti je dan rezerviran za obilaženje Iloka i prisjećanje na poznati govor koji je Jelačić održao na skupštini Srijemske županije 21. srpnja 1948. Vodič animator i dalje je u liku bana Jelačića, posjećuju se i Iločki vinski podrumi. Slijedi ukrcavanje na brod i noćna vožnja do Novog Sada i Petrovaradina. Na brodu je program uz večeru, gdje se plešu plesovi iz Jelačićeva vremena i pjevaju budnice uz gastronomske riječne specijalitete – objašnjava profesorica. Šestog bi se dana išlo u Petrovaradin u obilazak rodne kuće i crkve sv. Jurja, gdje je kršten Jelačić, istog dana kad je i rođen, 16. listopada 1801.

Posljednjeg dana predviđen je obilazak grada i nekoliko zanimljivih interaktivnih programa koji su i svojevrsna emotivna poveznica s cijelim programom kulturne rute. 

NA SVEČANOSTI je prikazan i film u povodu obljetnica Vrijedna obljetnica Obilježeno 80 godina Podravske republike i prvog oslobođenja Koprivnice ODLUKA da se ovdje sagradi najveća proizvodna lokacija izvan Austrije na temelju mnogih faktora pokazala se ispravnom, a nakon otvaranja već smo najavili da ćemo uskoro proširiti tvornicu, naglasio je izvršni direktor Robert Machtlinger Proizvodni prostor tvornice će se utrostručiti FACC u proširenje investicije u Hrvatskoj ulaže 21 milijun eura OD KAPITALNIH projekata u završnoj su fazi radovi na rekonstrukciji Trga I u središtu Popovače Pri završetku su i svi projekti financirani iz Fonda solidarnosti za sanaciju nakon potresa Dobre vremenske prilike omogućile su nastavak radova u Popovači