Izbornik
Naslovnica Gradovi
Koprivnica

Za novu tržnicu, javni promet i znanstveni centar 16,6 milijuna eura

Projekt će obuhvatiti rekonstrukciju prostora gradske tržnice uključujući prostore za organizacije civilnog društva
Foto: Komunalac
Riječ je o ITU mehanizmu ulaganja u područje grada i devet okolnih općina, a EU bi trebao osigurati čak 85 posto potrebnog novca, odnosno 14,1 milijun eura

Gradske vlasti uputile su u postupak javnog savjetovanja strategiju razvoja manjeg urbanog područja Koprivnice koje obuhvaća i devet okolnih podravskih općina: Peteranec, Drnje, Koprivničke Brege, Sokolovac, Đelekovec, Hlebine, Koprivnički Ivanec, Rasinju i Novigrad Podravski.

Ekološki javni prijevoz
Osim tog dokumenta, u javnoj je raspravi i akcijski plan kojim se definiraju rokovi realiziranja pojedinih projekata i način njihova financiranja. Riječ je o poznatom ITU mehanizmu (integrirana teritorijalna ulaganja), koji će biti popraćen znatnim udjelom financiranja europskim novcem.

Strateški projekti iz ITU mehanizma odnose se na uređenje prostora gradske tržnice, projekt održive mobilnosti i javnog prijevoza te znanstveno-inovacijski park na Sveučilištu Sjever. Projekti su ukupno vrijedni 16,6 milijuna eura, a EU bi osigurao čak 85 posto sredstava, odnosno 14,1 milijun eura.

“Projekt građenja i opremanja kompleksa tržnice i polivalentnog centra kao ulaganje u višenamjensku društveno-gospodarsku infrastrukturu obuhvatit će rekonstrukciju prostora gradske tržnice uključujući prostore za organizacije civilnog društva”, navodi se u prijedlogu strategije.

Za uređenje kompleksa tržnice i polivalentni centar u koji će se preseliti i gradska knjižnica izrađena je urbanističko-arhitektonska studija. Projekt bi se trebao realizirati u roku od 36 mjeseci, a prema prvim procjenama stajat će oko osam milijuna eura, od čega bi se iz EU namaknulo 6,8 milijuna, a iz gradskog proračuna 1,2 milijuna.

Strateški je projekt i održivi promet. Cilj je uvođenje ekološki prihvatljivog javnog prijevoza i obuhvaća implementaciju nove usluge autobusnog prijevoza BusKo uvođenjem novih autobusnih linija na razini cijelog urbanog područja (s okolnim općinama), opremanje i uređenje autobusnih stajališta i prateću digitalnu i kontrolnu infrastrukturu te unapređenje sustava dijeljenih bicikala BicKo. Rok za realizaciju je 36 mjeseci, a stajat će 2,65 milijuna eura, od čega će EU osigurati 2,25 milijuna.

U trećem su strateškom projektu ITU mehanizma partneri Koprivnica i Sveučilište Sjever. To je projekt znanstveno-inovacijskog parka (ZIP) Koprivnica, koji obuhvaća sanaciju i revitalizaciju dijela bivše vojarne.

Prenamjena zgrada
“Projekt ZIP Koprivnica uključuje brownfield investiciju u sklopu rekonstrukcije i prenamjene dviju starih zgrada ukupne neto površine oko 4300 četvornih metara. Kampus je planiran kao kompleks u konceptu nulte emisije ugljikova dioksida, što obuhvaća i smanjenje onečišćenja zraka uzrokovanog prometovanjem unutar samog kompleksa”, navodi se u strategiji.

U ovom trenutku za cijeli ZIP postoji tek projektna ideja, što znači da potrebnu projektnu dokumentaciju tek treba izraditi. Rok za realizaciju je četiri godine, odnosno 48 mjeseci.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Više od 460 tisuća eura za studente, Sveučilište i sport Dubrovnik Uspješna prijava Grada Dubrovnika na ITU mehanizam Za strateške projekte Urbanog područja Dubrovnik 22 mil. eura ZAPREŠIĆ Građane uključuju u planiranje najvažnijeg gradskog dokumenta