Izbornik
Naslovnica Gradovi
kvalitetnije obrazovanje

Za projekt 'Uređenje školske kuhinje' Čazmi odobreno bespovratnih 55.000 €

Škola u Čazmi
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Grad Čazma uložit će još 25.000 eura pa će se u prvoj fazi obnoviti dio školske kuhinje u vrijednosti ukupno 80.000 eura. Ovo ulaganje od velike je važnosti i za roditelje učenika, kojima je iznimno važno da djeca jedu kvalitetne obroke

Na otvoreni natječaj Promicanje održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Grad Čazma prijavio je projekt "Uređenje školske kuhinje" za koji je odobreno 55.000 eura bespovratnih sredstava.

Projekt će, osiguranjem prostora za kvalitetnu pripremu hrane, pridonijeti podizanju standarda života djece polaznika Osnovne škole Čazma. Također, u konačnici će se unaprijediti društvena i socijalna infrastruktura te osigurati bolji uvjeti odgoja i obrazovanja u OŠ Čazma.

Godine bez ulaganja

U školsku kuhinju Osnovne škole Čazma godinama nije ulagano, što je otežalo pripremu zdrave i raznovrsne hrane. Dotrajalost kuhinjske opreme glavni je nedostatak provođenja programa besplatnih školskih obroka za sve učenike, koje potiče nadležno Ministarstvo, jer kuhari nemaju mogućnost pripreme zdravih i raznolikih obroka za 577 učenika. Proces pripreme hrane traje duže od uobičajenog, što rezultira jednoličnim jelovnikom te činjenicom da određen broj djece ne želi jesti u školskoj kuhinji. Dotrajala oprema također je energetski neučinkovita te generira veliku potrošnju energenata.

Ulaganjem u uređenje i opremanje školske kuhinje osigurava se mogućnost pripreme zdrave i kvalitetne prehrane koja je potrebna za rast i razvoj djece. Energetski učinkoviti uređaji koji će se ugraditi pridonijet će uštedi energije. Uređenjem školske kuhinje podići će se životni standard djece te će se on približiti standardu u razvijenim dijelovima Republike Hrvatske.

POVEZANI ČLANCI:

ODABRANE su lokacije gdje se zadržava i okuplja velik broj djece i odraslih osoba Projekt od 370.619,84 eura Sadit će drvorede i ozelenjivati prostore U GODINU DANA županijska uprava pokrenula je obnovu ili obnovila više od 70 objekata javne namjene. Putem Županijske uprave za ceste sanirano je ukupno 85 km cesta, šest mostova i šest klizišta Pokrenuli ili već obnovili više od 70 objekata javne namjene Županija povukla više od 86 milijuna eura za obnovu

I škola za neplivače

Uz odobrenih 55.000 eura, Grad Čazma uložit će još 25.000 eura pa će se u prvoj fazi obnoviti dio školske kuhinje u vrijednosti ukupno 80.000 eura. Ovo ulaganje od velike je važnosti i za roditelje učenika te škole kojima je iznimno važno da djeca jedu kvalitetno pripremljene obroke, što je do sada bilo izazovno. Inače, ova škola jedna je u nizu na kojoj se provela energetska obnova 2020. godine. Naime, radi se o projektu vrijednom 9,8 milijuna kuna, a radovi su obuhvatili zamjenu stolarije, obnovu krovišta, postavljanje nove termo ovojnice, obnovu stropova i podova, ugradnju nove LED rasvjete i radove na dvorani. Tada se od stare knjižnice napravila nova učionica, preuredio se još dio učionica, a iznad dvorane su dobili čak dvije nove učionice. Odnosno, ovom obnovom dobili su gotovo pet novih učionica i zbornicu.

Nova kuhinja nije jedina dobra vijest za Čazmance, jer oni malo mlađi mogu se pridružiti Školi plivanja koja će trajati sve do 4. kolovoza i to na biološkom kupalištu Biopark Čazma. Ove godine riječ je o ukupno 50-ak mališana koje će, podijeljene u 4 grupe, podučavati dva osposobljena trenera, kineziolozi Dario Kirin i Zrinka Birt. Škola je namijenjena djeci neplivačima od 5 do 8 godina s područja grada Čazme i za polaznike je potpuno besplatna. Projekt financiraju Ministarstvo turizma i sporta i Grad Čazma. Zahvaljujući ovome projektu, prošle je godine 90-ak mladih Čazmanaca besplatno učilo plivati na prvom i, za sada, još uvijek jedinom javnom, biološkom kupalištu u Hrvatskoj – Bioparku Čazma.