Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

Za računala i medicinske lutke izdvojeno 49.000 eura

1/3
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Stalno se ulaže u opremu i unapređuje sustav Veleučilišta u Bjelovaru u čije se uvjete rada uvjerio i gradonačelnik Dario Hrebak

Stalno ulaganje u opremu jedan je od oblika unapređivanja sustava Veleučilišta u Bjelovaru. Ljetni semestar tako su započeli s 31 novim računalom čija je vrijednost 29.000 eura. Nabavili su i suvremene medicinske lutke u vrijednosti od 20.000 eura.

Prva dopusnica prije 15 godina

Veleučilište, koje je obilježilo i petnaest godina od ishođenja prve dopusnice za izvođenje studija mehatronike, obišao je i gradonačelnik Dario Hrebak kako bi se uvjerio u izvrsne uvjete rada.

– Grad Bjelovar za rad Veleučilišta u proračunu je osigurao oko 220 tisuća eura, što je tek oko 20 posto sredstava, a ostatak osiguravaju sami, što je izuzetno pohvalno. Veleučilište je poligon za razvoj novih mladih kadrova, tim više što se moderno i napredno gospodarstvo ne može ostvarivati bez znanja i mjesta za stjecanje istog – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Veleučilište se može pohvaliti i gotovo stopostotnom zaposlenošću studenata, i to vrlo brzo nakon završetka studija, rekla je dekanica Zrinka Puharić te je istaknula kako se uspostavom studentskog doma otvara prilika za privlačenje većeg broja studenata.

– Da možemo reproducirati još toliko kadra, i oni bi se zaposlili. S obzirom na to da smo stručni studij, svi naši studenti obavljaju praksu, što je prednost kod poslodavaca – naglasila je dekanica.

U ovom trenutku na tri smjera – mehatronici, sestrinstvu i računarstvu studira 750 studenata, a studije je do sada završilo 1187 studenata. Po završetku studija većina ih ostaje raditi u Hrvatskoj, tek se poneki odluče na odlazak u inozemstvo, mahom sa studija sestrinstva.

– Na sreću, na početku smo se odlučili za STEM programe koji imaju vrlo visoku zapošljivost – dodala je dekanica.

Obnova doma

– Cjelovita obnova studentskog doma mogla bi krenuti već ove godine, stoga vjerujem da će sljedeća godina biti godina koja će značiti novi napredak bjelovarskog Veleučilišta. Vjerujem da će do sljedeće akademske godine sigurno biti gotov i studentski dom sa 65 mjesta – dodao je Hrebak rekavši i da očekuje da će uskoro Veleučilište Bjelovar pohađati više od 800 studenata.

Na Veleučilištu trenutačno studira i troje stranaca – dvije studentice iz Francuske i student iz Bosne i Hercegovine. Veleučilište je aktivno i u Erasmus programima, a često se ondje održavaju i razni korisni tečajevi, poput nedavno održanog tečaja o dojenju, a u pripremi su i tečajevi iz područja hitne medicine.

KD Bjelovar Na izložbi 440 pasa brojnih pasmina Grad dobro surađuje s poljoprivrednicima, a oni znaju što im treba Za nove potpore poljoprivrednicima 110.000 eura BJELOVAR Bjelovaru za obnovu još četiri milijuna eura