Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Turistička patrola Dubrovnik

Za suvenire “Igre prijestolja” i “Star Wars” ostave i po dvije tisuće kuna

Turistička patrola Dubrovnik
1/8
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sljedeći Božić je premijera 'Ratova zvijezda' snimanih u Dubrovniku, pa se tek 2018. očekuje navala 'Troonja', kako ih zovu gospari

Mislio sam da je meni vruće, majicu sam namočio u više od dvadeset gradova u ovih mjesec dana puta prema Dubrovniku, ali kad sam na dubrovačkim Pilama vidio dečka u metalnom oklopu, na usijanom kamenu, i to po najvećoj žegi, pohvalio sam ga.

– Stari, svaka ti čast...

Slegnuo je ramenima, nasmijao se, vjerojatno nitko prije nije shvatio koliko se muči:

– Oklop osam kilograma, mač kilogram i pol. Pa tako satima. Ako mi je glava na suncu, “zavrijem” za 30 sekundi. Ako je glava u hladu, mogu cijeli dan... – priča mi 30-godišnjak koji privlači turiste odjeven u odijelo iz serije Igre prijestolja.

Tješim ga: Dobro je dok ne tuku...

– Ali tuku! Misle da me mogu dirati, jer sam u oklopu. Neki čak udare, da vide funkcionira li oklop. To zna zaboljeti. Nisam ja lutka! – žali se.

Disneyland iskustvo

Sjedamo u hlad, odmorit će se i on malo.

– Nevjerojatni su ti turisti. Jednom su me pitali gdje stavimo zidine zimi. Pazi, gdje ih stavimo zimi?! Oni misle, kako su vidjeli u seriji, da su zidine kulise – govori kroz smijeh.

Čuo sam ja i za jednog turista koji je tvrdio da je u Dubrovnik došao vlakom.

– Njima je to Disneyland-iskustvo. Neki dođu kruzerom a da i ne znaju gdje su, čak ni u kojoj su državi... Nemaju čak ni vremensku percepciju. Isto im je jedno stoljeće ili deset stoljeća. Znaju za Cezara i Napoleona, a između ništa... Kao da tog doba nema. Idem sada dalje raditi...

Nije dečku lako. Ulazim u stari grad, vidjeti tu famu oko “Igara prijestolja” i “Star Wars”. Turizam na drugi način, dosad nepoznat.

Na ulazu s Pila podignem glavu da pozdravim sv. Vlaha. Rijetki će znati, ali ako se bolje zagledate, vidjet ćete da mu nedostaje kažiprst. U lijevoj ruci drži grad Dubrovnik, a na desnoj ima podignuta tri prsta. Međutim, u vrijeme rata, jedan je vojnik uzeo pištolj i metak je odnio kažiprst. Pa sad ima dva u zraku, palac i srednji...

U dućanima na Stradunu, gdje su se desetljećima prodavali domaći suveniri, sad se prodaju majice “Star Wars” i “Igre prijestolja”. Ulazim u jedan te pitam prodaje li se.

– Kao ludo! Znaju ostaviti i po dvije tisuće kuna a da i ne trepnu.

Pokazuju mi prodavačice šalice “Igre prijestolja” za 145 kuna, podloške za čaše po 210 kuna, prijestolje po 690 kuna, imaju čak i Monopoly s motivima “Igara prijestolja”.

– Naši suveniri se više ne prodaju. Svi samo hoće majice Johna Snowa...

– Johna Snowa?! – čudim se ne znajući o kome se radi.

– To je glavni lik iz serije.

– Aha, pardon. Nisam gledao...

– Nismo ni mi, ali smo naučile od turista.

S domaćim društvom, u hladu “Tinela”, bivšeg “Talira”, razgovaram o novom turističkom trendu Dubrovnika.

– Dubrovačke gospođe, kad vide silne ture koje vode po gradu, kažu idu “Troonje”. Čudili su se svi kad je to počelo, ali tek će sad biti bum. Sljedeći Božić premijera je “Star Wars” koji su snimani ovdje. A tek na ljeto 2018. očekujemo navalu. Zasad se priča vrti oko “Igara prijestolja”, ali “Star Wars” još nitko nije vidio – govore.

I tu još postoji jedna caka.

Došao samo zbog "Igre prijestolja"

– Harrison Ford glumi Hana Sola, a neki su fanovi, prema snimkama do kojih su došli sa snimanja, a gdje su svi bili u crnom, zaključili kako je taj lik iz “Star Wars” pokopan upravo na Banjama. Da mu je tu na našoj plaži grob. Bude li tako, a vidjet ćemo na filmu, Dubrovnik će biti meka za sve fanove “Star Wars” na svijetu! Tek će tada biti krcato...

Društvu se priključuje i domaći gradski vijećnik, koji objašnjava zašto je došlo do nove atrakcije.

– Znaš zašto Hollywood prije nije snimao filmove u Hrvatskoj? Snimali su u Češkoj, Slovačkoj..., koje su im vraćale porez. A sad im je država omogućila da to mogu i ovdje. I sad su navalili! I Leonardo Di Caprio snimat će ovdje svog “Robina Hooda”, a priča se da bi i novi James Bond mogao imati Grad za kulisu. Iz indijskog Bollywooda su već bili, svima je lokacija atraktivna jer je dosad u filmskom smislu bila neiskorištena – govore u “Tinelu”.

Vraćajući se prema Lapadu, na Pilama srećem Amerikanca.

– Iz Kalifornije sam, došao sam samo zbog “Igre prijestolja”... – govori uzbuđeno.