Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Neurofeedback terapija

Za suvremenu terapiju djece s poremećajima iz autističnog spektra

UDRUGU RUBIKON Zaprešić čine 64 korisnika od dvije do 21 godine, dva terapeuta i uporni roditelji
Foto: Zaprešić
Udruga Rubikon pokrenula je humanitarnu akciju za kupnju neurofeedback uređaja za ​​terapiju

Udruga Rubikon pokrenula je humanitarnu akciju za kupnju neurofeedback ​uređaja za terapiju osoba s autizmom. Neurofeedback terapija znanstveno je utemeljena i neinvazivna terapija koju u Hrvatskoj (osim privatnih kabineta) koriste samo Klaićeva bolnica i Klinika za psihijatriju Sv. Ivan iz Zagreba. Pokazala je učinke kod poremećaja iz autističnog spektra te onih poput poremećaja pažnje s hiperaktivnošću (ADHD), anksioznosti, depresije, epilepsije, nesanice, ovisnosti o drogama, shizofrenije i poteškoća u učenju. Neurofeedback uređaj osigurat će suvremenu i neinvazivnu terapiju djeci s teškoćama u lokalnoj sredini, osnaživanje i širenje kapaciteta udruge te pristup terapijama svim ostalim zainteresiranima. Sredstva za ovu akciju prikupljaju se na poseban račun otvoren kod Erste&Steiermärkische Bank d.d., IBAN: HR8624020061500136072.

Udrugu Rubikon Zaprešić čine 64 korisnika od dvije do 21 godine, dva terapeuta i uporni roditelji. Djeluju na području Zaprešića i okolnih općina. Od 2013., među prvima u Hrvatskoj, potaknuli su osnivanje dvaju posebnih razrednih odjeljenja, u sklopu dviju zaprešićkih osnovnih škola, opremljena senzornim materijalima za djecu iz autističnog spektra u sklopu osnovne škole. Provode različite projekte od kojih su važniji "S autizmom kroz život", "Uspjeh kroz senzomotorički rad", "Mala škola plivanja", a sve radi što bolje inkluzije djece s teškoćama u lokalnu sredinu.

– Zajedno smo odgovorni za formiranje djece u ispunjenju njihovih razvojnih potreba i želja, a neurofeedback uređaj mogao bi nam dati dobar odgovor na tom putu – napominju organizatori. Prema financijskom planu provedbe projekta, trošak za uređaj, laptop i monitor, plaću terapeuta i prijevoz za tri mjeseca, najam prostora i režije za tri mjeseca te edukaciju terapeuta iznosi 23.614 eura. 

Projekt predstavlja inovativan pristup spajanja sportske aktivnosti i skrbi za starije osobe Gimnastički klub Zaprešić "Oldschool_Gym" – rekreacijom do kvalitetnijeg života starijih građana Još 1998. godine na inicijativu Grada Zaprešića osnovan je tadašnji Centar za mladež s ciljem organiziranja različitih aktivnosti koje bi djeci i mladima omogućile kvalitetno provođenje slobodnog vremena Zaprešić Četvrt stoljeća CeZaM-a koji je okupio stotine volontera s tisućama sati rada Od 2. prosinca do 7. siječnja svaki će dan biti otvorene ugostiteljske kućice i prigodna prodaja Zaprešić dariva svoje najmlađe stanovnike i umirovljenike Sve je spremno za najslađu gradsku manifestaciju – Advent